Passiva Inkomster – Skapa en Nischsida som ger Passiv Inkomst

Nu gott folk tänkte jag gå vidare i serien om passiva inkomster där jag ger tips och information om olika typer av passiva inkomster som du, jag och vem som helst kan bygga upp. Jag skrev ett inledande inlägg om passiva inkomster där jag tog upp lite om vad som gör en inkomst just passiv. Men idag ska vi inte bara prata om passiva inkomster utan även börja skapa! Därför ger jag dig nu ett exempel på hur du kan börja tjäna pengar passivt med hjälp av en webbsida!

Skapa en Nischsida som ger passiv inkomst

För er som följt mig här på sidan så vet ni att mycket av mina intäkter i företaget kommer från just passiva inkomster från mina Nischsidor. I början tog det ganska lång tid att bygga en nischsida, men med tiden när jag hade gjort en massa misstag och lärt mig av dem, gick det betydligt snabbare och sättet jag bygger upp en nya sida på är precis det som jag kommer berätta om här. Med andra ord kommer du kunna göra precis som jag och skapa din egna sida och möjlighet till passiva inkomster. I slutet av inlägget kommer jag sammanfatta allt och länka till de olika sidor och resurser som jag skriver om här i inlägget.

 

1. Hitta en nisch som passar dig

Det första steget går ut på att hitta en nisch, ett område som du kan bygga en sida om. Det finns lite olika knep du kan använda för att komma på vad just du kan skriva om och här tänkte jag ge dig några som jag brukar använda.

 • Utgå från dina intressen, hobbys och saker som helt enkelt intresserar dig. Ta fram en A4 papper och skriv ner så många saker som du kan komma på. Ingen idé är dum i detta stadie utan skriv ner allt som dyker upp. Fördelen med att skriva ner saker som intresserar dig är att det kommer bli betydligt lättare att skriva om det sen.

 • Nu har du din lista med runt 10-30 möjliga ämnen. Nu är det dags att sålla bort de som inte håller. Två verktyg som jag brukar använda här är Google AdWords Sökordsverktyg och Google Trender. Med dessa två verktyg kommer du få en uppfattning av hur många som söker på respektive ämne eller ord samt tips på relaterade söktermer som kan vara bra om man vill nischa in sig på relaterade ämnen. I google AdWords Sökordsverktyg så skriver du in dina ämnen eller områden en och en, var noga med att ställa in språk samt plats till Sverige. Du kan förstora bilden här under där jag ringat in de viktigaste sakerna. Det du nu ser är hur många sökningar per månad som respektive ord eller fras har. Observera att denna siffra ska tas med en stor nypa salt, men det är ändå en bra indikation. I google Trender kan du på samma sätt söka efter ord och sedan se liknande ord eller fraser som folk sökt på. Där kan du få tips på relaterade områden som din sida kan handla om ifall ditt huvudord har för stor konkurrens eller på något sätt inte passar.

 • Nästa steg är att söka på det ord eller området du valt i själva Google för att se hur konkurrensen är. Här ser du vilka typer av sidor som ligger på första sidan och det är där du vill hamna sen med tanke på att det är där som de stora pengarna finns. Några saker att titta extra noga på här är om det är sidor som andra SEO experter byggt, alltså andra affiliate/adsense sidor. Ett annat varningsflagg är om det är starka sidor så som olika myndigheter då dessa ofta är svåra att ranka förbi. Är detta fallet kanske ditt valda ord inte är så bra. I så fall är det bara att testa nästa på din lista.Om du märker att det är väldigt mycket skumma sidor, tidiningsartiklar och inlägg från forum som dyker upp i sökresultatet så är du på rätt väg. Detta kommer förhoppningsvis vara enkelt att ranka förbi. Tycker du att ditt valda område stämmer in på dessa är det bara en sista fråga du bör ställa dig. Kan jag skriva 5+ sidor inom detta ämne?

2. Skaffa Webbhotell och registrera domän

Nu när du hittat ditt ämne är det dags att hitta en passande domän. Det jag brukar göra här är att gå till Binero som är det webbhotell jag använder mig mest utav.När jag nu ska hitta en passande domän börjar jag att söka på den exakta frasen, exempelvis hundar. Har man tur finns det .se eller .nu av ordet men vanligtvis är dessa upptagna. Jag brukar vilja ha just .se eller .nu domäner då jag upplevt att det är lättare att placera sig bra i sökresultatet med dessa, men det är många som har en åsikt här och det finns nog inget direkt bevis att så är fallet. Men både .se och .nu är förtroendeingivande vilket är bra.

Om det exakta sökordet är upptaget, exempelvis “hund” får man söka kring detta. Ett tips här är att använda följdord som är populära, alltså exempelvis “hundtips” , “hundsidan” osv. När du hittat en passande domän på exempelvis Binero är det bara att registrera domänen och skaffa ett webbhotell. Väljer du Binero så kommer du kunna lägga flera webbsidor på samma hotell, enbart genom att köpa till nya domännamn så detta är bra när du sedan vill göra fler sidor.

 

3. Installera WordPress och välj ett snyggt Tema

Det fina med Binero är att de har en väldigt användarvänlig en-klicks installation vilket innebär att du kommer kunna få wordpress installerat med endast ett klick. På bilden under ser du hur du hittar dit när du väl loggar in på ditt Binero konto. Du går till verktyg -> one-click installer, väl där så klickar du på installera ny applikation och väljer domänen som du registrerat ur listan.

 

 

För er som inte är bekanta med wordpress så kan man säga att det är ett system som gör det enkelt för användaren att publicera innehåll på webben. Du kommer snabbt märka hur smidigt det är när du väl börjat använda det.

Nu när du installerat wordpress dyker det upp en ruta med en länk där du kan logga in på din sida, samt inloggningsnamn och lösenord. Spara dessa i ett dokument.

När du väl loggat in är det dags att välja tema. Det är helt upp till dig vilket men ett tips är att kika in topplistan över wordpressteman som du hittar här. Fördelen med dessa teman är att de ofta är välgjorda vilket brukar uppskattas av sökmotorerna eftersom det inte är en massa stökig kod. När du sedan hittat ett tema du gillar så loggar du in på din skapade sida med hjälp av länken samt uppgifterna som du fick i rutan efter att du använt one-click installern. Väl inne i din wordpress installation går du till fliken Utseende i vänstra menyn. Där väljer du sedan Teman.

Välj sedan installera tema på sidan som dyker upp och sök på namnet för det temat du hittade på toplistan. Sen är det bara följa instruktionerna och installationen är klar.

Innan vi sätter igång att skriva innehåll kan det vara bra att lägga till några så kallade tillägg som kommer underlätta för oss senare. Du installerar tillägg genom att gå till just tillägg i menyn alldeles under Utseende där du ändrade temat. Klicka sedan på Lägg till nytt. Några tillägg som är standard för min del är:

 • Google XML Sitemaps – som helt enkelt skapar en sidkarta åt dig vilket är något som Google spindlarna gillar.
 • All in one SEO pack – gör det enklare för dig att få ordning på din grundläggande SEO.
 • WP Super Cache – används för att minska sidans laddningstid.
Du kan givetvis kika runt bland andra tillägg som passar dig. De jag listar ovan är några som är väldigt bra men när du väl lärt dig installera dessa så kommer du säkert hitta fler som är användbara.

 

4. Skriv artiklar och skaffa första inlänkarna

Nu när du har din fungerande sida är det dags att publicera dina första artiklar. Detta gör du genom att antingen skapa ett nytt inlägg eller en ny sida i vänstra wordpress menyn. Jag tänker inte gå in på någon djupare SEO analys av sidor då detta är ett ämne som tar tid att lära sig. Det viktiga här är inte att du får en perfekt sökmotoroptimerad sida utan att du får en första sida till att börja.

Försök att skriva 3-5 inlägg inom det område du valt. Tänk på att skriva bra artiklar som faktiskt ger besökare något. Vill du ha mer tips på SEO kan du kika runt bland gamla inlägg här på bloggen eller helt enkelt leta efter andra källor. Ett riktigt bra sätt för att kolla hur bra optimerad din sida är får du genom att använda Pineberrys optimala on-page analysverktyg. Där ger de poäng på din sida utifrån en rad faktorer och där får du en bra bild över vad du kan ändra på.

Hur fixar man sina första länkar då? När man hållit på med detta ett tag så lär man sig fler och fler knep för att bygga länkar men till en början är det svårt, framförallt när man inte har några andra sidor att erbjuda länk ifrån. En tips här är att kommentera bloggar som ger en riktig länk. Man får exempelvis en länk här från Legendarisk efter att man kommenterat ett visst antal gånger. Man ska dock inte spama kommentarer utan försöka medföra något till inlägget. Sen kan det även vara bra att lägga till sidan i några länkkataloger. Detta är inte superbra länkar men med tiden kan det vara ett bra komplement. Jag tänker inte gå in något djupare på länkbygge då det skulle bli ett helt inlägg till. Men ofta handlar det om att vara lite kreativ och kika runt på internet. En sak att komma ihåg är att man inte ska bygga länkar för snabbt, framförallt inte i början då din sida kan bli straffad av Google vilket är väldigt onödigt.

5. Dags att Tjäna Pengar!

Nu kommer vi till den roliga biten – att börja tjäna pengar på sidan. Det finns egentligen två sätt att tjäna pengar på dessa typer av sidor. Det absolut enklaste är att använda Google Adsense vilket helt enkelt innebär att man lägger in en kodsnutt där Google sedan kommer visa annonser som är relevant för innehållet på din sida. Med andra ord så är det bara att implementera och börja tjäna pengar. Kom ihåg att det kan vara bra att vänta någon vecka innan du lägger in annonser. Detta för att göra en bättre intryck av din sida, både för sökmotorerna men även för besökarna.

Det andra sättet som kräver lite större insatts är att använda sig av ett affiliatenätverk och promotea ett företag eller produkt. För tips på olika affiliatenätverk och hur du kan göra där hittar du på sidan Tjäna pengar online vilket är en undersida till legendarisk där jag samlat en massa användbara resurser för dig som vill skapa webbsidor. Kika gärna in där.

Grattis! Du har nu skapat en webbsida och potentiell passiv inkomstkälla. Nu när du lärt dig hur man gör finns det inget som hindrar dig från att skapa 1,2 eller 50 till.

Observera att det tar tid att klättra i sökresultaten för att därmed kunna få fler besökare och mer intäkter. Den här guiden syftar inte till att visa hur man hamnar högst upp utan snarare hur du som aldrig gjort en sida förut kan skapa din första och börja tjäna pengar. Om du följer den här guiden och bygger upp din första sida så kommer du när allt arbete är klart kunna tjäna pengar passivt. Vill du ranka bättre hos google och tjäna mer kommer det givetvis krävas mer arbete. Men du har kommit en bra bit på vägen!

Snabbguide

 1. Hitta en nisch som passar dig.
 2. Använd Google Keywordtool och Trender för att hitta nischer som har potential.
 3. Hitta en passande domän och skaffa webbhotell hos Binero.
 4. Använd Bineros One-Click installer för att installera wordpress.
 5. Välj ett wordpresstema exempelvis från toplistan.
 6. Installera nödvändiga tillägg.
 7. Skriv 3-5 artiklar inom din nisch och publicera några åt gången. (2 i veckan etc)
 8. Börja tjäna pengar genom t ex Google Adsense eller som affiliate. Tips på nätverk hittar du på sidan Tjäna pengar online.
 9. Låt pengarna rulla in passivt!

 

 

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 12 comments… read them below or add one }

Pavel Calderon september 23, 2011 kl. 01:31

Riktigt bra inlägg, nu vet jag vad jag ska pyssla med i veckan!

Tack!

Svara

Fredrik september 23, 2011 kl. 06:20

Kul att du gillar det! Kör hårt och berätta gärna hur det gått sen 🙂

Svara

Jonas september 25, 2011 kl. 10:17

Ambitiöst och välskrivet inlägg Fredrik! 🙂 Har märkt att dessa siter, när de väl rankar och har lite PR, kan kombineras utmärkt med lite länkförsäljning också.

Svara

Legendarisk september 26, 2011 kl. 07:39

Tack Jonas! Har märkt det jag med, och det blir en fin bonus som gör att intäkter rusar den månaden 🙂

Svara

Fastighetsintresserad februari 29, 2012 kl. 10:44

Länkförsäljning? Vad menar ni med det? Är bekant med adsense och affiliate, men länkförsäljning är nytt för mig. Förklara gärna lite närmare. 🙂

Svara

Fredrik april 19, 2012 kl. 09:12

Kort och gott att folk betalar för att ha en länk på sidan 🙂 annonsering med andra ord

Svara

Jonas april 12, 2012 kl. 04:29

Mycket bra info, tack!

Har två frågor:

1. vad skulle du uppskatta en genomsnittlig intäkt från en webbplats med googleannonser som har 50 besökare per dag? Förstår att det är svårt men ngn form av grov uppskattning hade vart uppskattat:)

2. hur skulle du jämföra att enkelheten i att bygga en hemsida med wordpress jämfört med lösningar som t.ex. hemsida24 (kostar 100kr/mån) eller liknande som har en enkel dragdroplösning?

Tack, keep up the good work!

Svara

Fredrik april 12, 2012 kl. 08:34

Kul att du gillar inlägget Jonas!

1. Som du är inne på är det jättesvårt att säga. Jag har sett sidor som dragit in 500 kr i månaden precis som jag sett sådana som knappt dragit in något alls med det besökantalet. Handlar mycket om vad genomsnittliga kostnaden per klick är för de olika nischerna osv.

2. Jag tycker wordpress är både enkelt samtidigt som du om du har tid och ork kan ändra mycket själv i kodandet för att få en sida som passar ditt behov. Har ingen erfarenhet av hemsida24 men tycker att det lät lite dyrt. Själv försöker jag hålla kostnaderna nere och skulle inte betala för det då man kan göra det gratis med wordpress 🙂

Svara

Holger Wästlund april 12, 2012 kl. 10:45

Bra Fredrik att du startade upp denna diskussion.
2. Jag har inte heller någon erfarenhet av hemsida24 men ser ingen anledning att gå ifrån Wordpress som är imponerande tycker jag. Lätthanterligt, det kommer hela tiden nya tillägg som konstigt nog fungerar utmärkt trots att det sitter folk på alla möjliga ställen i världen och utvecklar nytt.
1. Hur har en sida som ger ca 500:-/månad fördelat mellan adsense, affiliate etc. i allmänhet?
Hälsningar
Holger

Svara

Fredrik april 19, 2012 kl. 09:07

Även där så varierar det. Har erfarit sidor som enbart använder adsense och vissa sidor som har en mer jämn fördelning mellan det och affiliate. Det handlar främst om vilka affi möjligheter det finns i just den nischen.

Svara

Jonas april 19, 2012 kl. 03:17

Hej igen!

Jag tänkte kolla om någon av er skulle kunna hjälpa mig med ett kort SEO-råd. Det är ju bra att ha ett domännamn som är exakt samma som den stora massan söker på, bra SEO poäng, men hur är det i ett fall där samtliga sökningar från folk ser ut så här:

“Googlesök: klubbor + hockey” – alltså med ett mellanrum

och jag har domänen www. klubborhockey .se.

Här låter ju sökningen mer naturlig än domänen, p.g.a. mellanrummet, men är det så att detta ändå är bästa domänen för detta sökordet?

Tacksam för lite vägledning!

Svara

Fredrik april 19, 2012 kl. 09:15

Båda orden finns ju med i domänen så det skulle vara en bra domän. Men man ska inte stirra sig blind på exakt matchande domän. Det är många andra faktorer som spelar in så som länktext osv. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: