Redigera Kod i WordPress

Har sedan en tid tillbaka bråkat med WordPress för några av mina sidor, som båda i detta fall innehöll samma tema vid namn constructor. Det hela gick ut på att när jag ändrade i koden för ex single.php osv så hände inget med själva hemsidan när jag uppdaterade den. Det jag ville ändra var att ta bort datum, författare och texten “comments closed” längst nere på varje sida. Min direkta tanke var att ändra i single.php och page.php. Gick även så långt att jag fifflade lite med comments.php. Jag ändrade texter, tog bort delar av koden – inget hände.

Efter en flitig diskussion med olika vänliga personer på SEO-forum så erbjöd sig Tobias att kolla igenom sidan och se vad felet kunde vara. Jag PMade mina uppgifter för att logga in via webläsaren. Det tog en minut innan jag fick svar att det var fixxat. 😛 Jaha tänkte jag, jag har krånglat med detta i snart en veckas tid och det tog den här killen knappa minuten att fixxa.

Vad var då felet?
När tobbe loggat in på sidan så visade det sig att mitt tema alltid laddade in default.php oavsett vad som stod i single och page. Det var alltså i den filen man skulle ändra. Aja, fick lära mig en hel del iom detta  problem.

Andra tips om du ändrar kod i wordpress och inget händer
Här tänkte jag lista lite  tips på vanliga fel om det inte händer något med sidan när man ändrar i koden.


  • Rensa cache: Din webläsare lagrar info om sidor du besöker för att det nästa gång ska gå snabbare att ladda den. När du ändrar din sida kan det vara det vara vissa delar av sidan från cacheminnet som synns. Lösningen blir att rensa webläsarens cacheminne vilket du vanligtvis gör under Redigera, eller Safari -> Rensa Cache.
  • Avaktivera cache-plugin: Samma princip här. Med många teman så följer ett cacheplugin med vid installation vilket kan vara bra att avaktivera medan du ändrar och bygger sidan.
  • Ändrar du lokalt eller publikt: I mitt fall så loggade jag in via wp-admin, men om du ändrar filerna på annat sätt så ska du se till att det är de publika filerna du ändrar och inte de lokala.
  • Ändra i rätt filer: Detta var då mitt fel. Se till att du ändrar i rätt fil. Det logiska alternativet är inte alltid det som är rätt i wordpress sammanhang. Ofta så skiljer sig filerna och namnet på dessa åt från tema till tema. Är du osäker så bör du kolla om temat har ett forum eller liknande där du kan fråga.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 6 comments… read them below or add one }

Nabil december 3, 2010 kl. 10:33

Schysst av Tobias att hjälpa till.

Nästa gång föreslår jag att du ställer frågan på WN. Där finns det mer kunniga personer som troligen gett dig svar snabbare då SEO-forum faktiskt handlar om SEO 🙂

Svara

Jonas december 3, 2010 kl. 11:29

Bra sak att ta upp, vet inte hur många gånger jag har blivit förbannad för att inget händer, bara för att upptäcka att någon medföljande cache-plugg är aktiverad. =)

Svara

Fredrik december 3, 2010 kl. 11:56

Nabil, har bara kikat in på WN lite snabbt men antar att du har rätt. Dock så gillar jag folket på SEO-forum och väldigt många är schyssta och hjälper en snabbt. Men ska ha WN i baktanke nästa gång 🙂

Svara

Herr K december 6, 2010 kl. 11:11

Det där med att radera “comments” osv kan vara nog så klurigt, beroende på vilket tema man använder. En tumregel som ofta gäller är dock att i “index.php” visas infon på startsidan, och i “single.php” gäller enstaka inlägg samt “page.php” som gäller enskilda sidor.

Själv har jag byggt några av mina sajter i Atahualpa. Lite tung kod tycker jag iofs, men man slipper besväret med att leta kod som ska tas bort 🙂

Svara

Fredrik december 6, 2010 kl. 12:21

Jag har också byggt en del sidor med atahualpa och gillar det riktigt mycket. Även om det är mycket “tung” kod i det så är det lätt att ändra så som man vill ha det.

Svara

Fredrik december 6, 2010 kl. 12:25

Och dessutom så måste man ju ge cred till deras forum som innehåller lösningar på det mesta 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: