Så här enkelt kan du bygga en fondportfölj

Väldigt många som kommer i kontakt med börsen och att investera gör det via fonder. Kanske har dina föräldrar sparat i någon fond åt dig sedan du var liten. Som du sedan på 18 års dagen gladeligen tar emot för att sälja samma dag och resa upp pengarna. Tro mig, det är absolut inget fel med det. Passa på att res och ha roligt när du är ung om du dessutom har de ekonomiska förutsättningarna för det. Men om du finansierar det via just ett väldigt långt fondsparande så se till att beskåda ränta-på-ränta effekten av dina föräldrars sparande innan du säljer fonderna. För många gånger har föräldrarna sparat en ganska liten slant varje månad, men som via ränta-på-ränta effekten nu blivit en gedigen summa. Ofta ser vi tyvärr bara slutsumman utan att vidare reflektera kring hur den blev så stor som den blivit över kanske 18 år. Därför är det ofta svårt att fortsätta att bygga på en fondportfölj av enkom den anledningen.

Men hur ska du då göra för att bygga upp en fondportfölj igen. Som med åren kan växa med ränta-på-ränta precis som pengarna dina föräldrar sparade åt dig? Det tänkte vi skriva lite om i den här artikeln.

Välj fonder med låga avgifter!

Om du ska ta med dig en bra tumregel när det kommer till val av fonder så är det – välj fonder med låga avgifter! Det finns absolut förvaltade fonder som förtjänar sina avgifter, även om det är extremt få som förtjänar sin höga avgift sett över långt tid. För i det långa loppet är det extremt svårt som fondförvaltare att spöa det så kallade indexet över tid. Med tanke på att du börjar på minus då du lär ”tjäna in” den avgift som fonden tar ut till de som placerar i din fond, innan du kan börja på noll och jaga lämpligt jämförelseindex.

Så jämför fondavgifter. Idag är det som oftast endast en avgift som du behåller hålla koll på, just förvaltningsavgiften. Tidigare var det även vanligt med köp- och säljavgifter, något som turligt nog inte är lika vanligt förekommande.

Låt oss säga att du vill ha en bred indexfond som grund i din fondportfölj. Se då till att du jämför flera olika likvärdiga indexfonder (som följer samma index kort och gott). Att spara i en indexfond är lite som att åka tåg, föraren behöver inte svänga utan endast gasa och bromsa. Därför vill du inte betala en avgift som hade varit motiverat om fondförvaltaren även svängde.

Idag finns det massvis med fondsnurror hos exempelvis Avanza där du kan jämföra massvis med fonder och deras avgifter.

Regelbundet sparande en nyckel till framgång

Nästa tips handlar kort och gott om hur ofta du ska köpa andelar i dina utvalda fonder. Här visar studie efter studie på fördelarna med att spara regelbundet istället för att försöka tajma marknaden med större köp men mer sällan. Genom ett regelbundet sparande så som varje månad, så slipper du dessutom oroa dig för om du tog rätt tajmingbeslut gång efter annan. En annan fördel är att när börsen och fondkurserna faller så får du samtidigt möjlighet att köpa fler fondandelar för samma peng. Vilket borde vara det logiska när du köper, precis som att du inte vill betala för mycket när du köper en ny tv.

Det allra vanligaste är att försöka investera i din fondportfölj varje månad. En bra rutin här är att så fort du får lön varje månad sätta in ett förutbestämt belopp till din fondportfölj för att sedan ”leva” på det som bli kvar. Motsatsen är att spendera pengar allt eftersom månaden går, för att sedan i slutet av varje löneperiod spara det som blir över. Vilket ofta tenderar att bli betydligt mindre än om du väljer att betala dig själv först. Så välj ett belopp som passar bra för dina ekonomiska förutsättningar för stunden och sätt sedan över det beloppet automatiskt till din fondportfölj varje månad. Du betalar helt enkelt dig själv först.

Kom ihåg att ränta-på-ränta effekten är en otroligt kraftfull effekt som över tid kan skapa underverk med ditt sparande. Så se till att börja i tid och att spara regelbundet. Gärna i en bred och billig fondportfölj med en bas av indexfonder. Kom även ihåg att betala dig själva först!

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: