Så kan Du lära dig nya saker Varje Dag!

Man ska lära sig något nytt varje dag. Den har du säkert hört många gånger förut. Dock är det få som förstår hur viktigt detta faktiskt är och att innebörden av det kan göra så att du verkligen blir bäst i det du gör. Det kommer nog inte som en nyhet för någon att vi lever i ett informationssamhälle. Ett samhälle där information flödar så pass mycket att i princip vem som helst kan lära sig vad som helst. Oavsett om man ska bränna en dvd, byta tändstift eller kanske blanda en god drink så är det inte längre bort än en sökning på google.

Ok tänker du, så informationen finns där. Då kvarstår bara problemet – när ska man ha tid att ta in all denna information? Enkelt – svaret kallas ljudböcker och tiden, ja den finns där varje dag.

För att ta mig själv som exempel så cyklar jag varje dag till skolan vilket tar mellan 20-30 minuter enkel resa. Bara där har jag 1 timme om dagen där jag inte tar tiden från något annat utan helt enkelt utnyttjar den annars rätt värdelösa restiden med att lära mig nya saker! Jag åker även en hel del tåg vilket ger mig 2-3 timmar till per vecka. Eller som idag när jag var ute och gick i ca en timme i solen – ett utmärkt tillfälle att lyssna på en ljudbok. Du kan säkert hitta dessa tider hos dig med där du har världens chans att utnyttja tillfället och lära dig ett massa nya saker.

Vad ska man då lyssna på för ljudböcker. Ja det beror helt på vad man är intresserad av och kanske sysslar med. För egen del så lyssnar jag mycket på ljudböcker om personlig utveckling av personer som Brian Tracy eller ekonomiska ljudböcker av Rich dad Poor dad snubben Robert kiyosaki. Den finns egentligen inga begränsningar då utbudet har blivit väldigt stort på senare år.

Om du summerar upp allt nytt du kan lära dig bara på en månad genom ljudböcker så inser man snabbt hur pass mycket duktigare man kan bli inom sitt område utan att för den delen offra någon tid eller prioritera bort något annat som man gör. Detta är helt enkelt passiv tid som är en del av vardagen som man istället utnyttjar och gör till utbildningstid.

Tänkte lista några favoriter av ljudböcker som jag själv gärna lyssnar på.

  • Brian Tracy – Eat that frog: Handlar om hur du ökar din produktivitet med hjälp av en rad applicerbara metoder. Ett måste om man värdesätter sin dyrbara tid och vill få mer gjort på mindre tid!
  • Brian Tracy – The Psychology of  Achievement: Handlar om hur en vinnare tänker. Vad är det som skiljer de som lyckas från de som misslyckas? Denna väcker väldigt mycket tankar och är verkligen bra för motivationen. En riktig klassiker som jag gärna lyssnar på om och om igen.
  • Rober Kiyosaki – Rich Dad Poor Dad: Detta är hans klassiska bok om hur hans “rika” pappa lärde han en sak medan hans “fattiga” pappa lärde han motsatsen. Ett måste om man vill veta vad som är grunden till varje skapad förmögenhet. Om hur du ska investera i tillgångar och inte som majoriteten gör i skulder.

Ska framöver komma med mer tips om bra och inspirerande ljudböcker och böcker för den delen med.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 9 comments… read them below or add one }

Stefan Nilsson februari 12, 2011 kl. 11:44

Jag är själv väldigt positiv till ljudböcker men samtidigt kräver det en del av lyssnaren. Att bara lyssna från början till slut leder sällan till mer än att man blir motiverad och informationen glöms bort inom kort (baserat på studier). Istället måste man pausa, stanna upp och fundera på hur informationen passar med vad man tidigare kan om ämnet. Personligen så har jag dessutom ett långt dokument (50 A4-sidor idag) där jag samlar intressant och viktig information. Allt eftersom jag får tid så flyttar jag sedan över informationen till skrivprogrammet PageFour där jag har mappar om olika ämnen. På så vis kan jag enkelt samla och regelbundet gå igenom min kunskap om ett ämne. Överinlärning och repetition är de absolut bästa metoderna för att komma ihåg något på sikt.

I bokväg rekommenderar jag Never Eat Alone av Keith Ferrazzi. Utan tvekan den bästa boken jag har läst i år även om den är något segdragen med alla hans personliga upplevelser.

Svara

Stefan Nilsson februari 12, 2011 kl. 11:46

Föresten, glöm inte bort att hålla koll på vilka böcker du har läst. Själv använder jag Book Collector där jag kan se när boken lästes, omslag, vad den handlar om, mitt betyg, min kortfattade recension och mycket mer. På så vis är det enkelt att rekommendera böcker åt andra och hålla koll på vad man tog med sig från en specifik bok.

Svara

Fredrik februari 12, 2011 kl. 02:25

Självklart är det som du säger, för att få ut maximalt så krävs det att man verkligen lyssnar noga och stannar upp ibland för att reflektera. Dock så tror jag det är en vanesak. Jag själv har ganska lätt att åtminstone snappa upp något och sen kanske spinna vidare på det. Man får ju såklart inte allt men alltid är det något man lär sig.

Tack för tipset med Book Collector, har faktiskt varit dålig med att hålla koll på vilka böcker jag läst. Ska kolla in det på en gång 🙂

Svara

Carl Zetterberg februari 15, 2011 kl. 04:10

Tack för riktigt bra boktips! Har hört mycket om Rich Dad Poor Dad, ska bli spännande att lyssna på.

Svara

Fredrik februari 15, 2011 kl. 07:12

Den är riktigt bra och inspirerande. Bör läsas av alla som är ekonomi intresserade.

Svara

Oscar Carlsson februari 16, 2011 kl. 04:38

Bra och intressant inlägg! Jag känner igen mig i ditt tänk att alltid vilja lära mig något nytt och försöka effektivisera denna inlärning på maximalt sätt.
För mig har det nästan blivit en hobby att aldrig slösa bort tid som jag kan lära mig nya saker på. 🙂

Det som fungerar bäst för mig är att koppla upp min bärbara dator bredvid min stationära arbetsdator och spela dokumentärer. Det bästa är om dokumentärerna är på svenska så att man inte alls behöver anstränga sig för att förstå. Då jag spelar dokumentärer med lite för svår engelska tar den för stort fokus vilket gör att jag minskar min arbetseffektivitet.

Dokumentärer/föreläsningar som är favoriter:
Gary Vaynerchuks Keynotes

Webbkonferenser som:
Le Web 2010
Web 2.0 NY

CBS 60 minutes alla avsnitt.
http://www.cbsnews.com/video/60minutes/full_episodes/?tag=bc

Svara

Fredrik februari 16, 2011 kl. 05:56

Tack Oscar! Visst är det kul, man blir så driver av att hela tiden försöka lära sig saker inom områden man älskar. Ibland är det till och med så att jag blir rastlös när jag slösar bort “arbetstid”. För det är även viktigt att kunna koppla av mellan varven.

Smart tips där med dokumentärer. Ska kolla in CBS 60 minutes på en gång och se om det är något jag kan kolla på såhär på kvällskvisten 🙂
Ett annat stället med bra föreläsningar är ju TED.com, dock så är det ganska blandat innehåll där.

Svara

Oscar Carlsson februari 17, 2011 kl. 03:02

Ted.com är toppen att starta med, men det är som du säger lite skiftande underhållningsvärde på filmerna. Men det var där jag hittade Gary V.

Jag glömde nämna http://www.5by5.tv.

De har galet många intervjuer m.m. som är intressanta. Spenderar nog mest tid där.

Fortsätt skriv. Jag gillar din blogg mycket!

Svara

Fredrik februari 17, 2011 kl. 06:40

5by5 hade jag helt missat, tack för det tipset 🙂

Sjukt kul att du gillar bloggen! riktigt kul att folk uppskattar det man gör 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: