Det finns lite olika definitioner på vad det innebär att vara rik. Du har säkert dina egna tankar kring detta. Men det vore ju lite mer behändigt om man på något sätt kunde använda någon formel för att ta reda på hur mycket pengar man behöver för att klassas som rik.
Ett sätt att göra detta på lär man sig i boken The millionaire next door, en väldigt intressant bok som identifierar hur de som skapat sina egna förmögenheter lever. Boken är baserad på en stor studie där massvis av rika personer fått svara på en rad frågor. Det är slående hur många gånger de rika lever på ett sätt som utifrån sett inte anses vara rikemanna stil.
För att ta ett exempel så är det betydligt fler icke förmögna personer som köper svindyra kostymer och klockor, än förmögna personer. Det finns alltså många som är duktiga på att se rika ut, men i själva verket är långt ifrån det.
Hur som helst. I boken får man lära sig en formel för att räkna ut hur stor förmögenhet, eller tillgångar minus skulder som man ska ha, för att klassas som rik i sin ålders-/inkomst kategori.
Formeln lyder:
Ditt egna kapital = (Årsinkomst före skatt)x(ålder)/10
Om du är 40 år, har en inkomst på 450 000 per år före skatt så ska du alltså ha:
(450 000)x(40)/10 = 1,8 miljoner för att klassas som förmögen i din målgrupp! Med målgrupp innebär personer som är lika gamla som dig och tjänar ungefär lika mycket.
Om du använder den här formeln, hur stor förmögenhet förväntas du ha och hur mycket har du i förhållande till det?
{ 4 comments… read them below or add one }
Tycker det verkar vara en väldigt skum formel. Vad har årsinkomst med hur och vida man är förmögen att göra eller inte?
Säg att man är 20 år gammal, tjänar 5 miljoner per år men gillar att spendera sina pengar tex.
5 000 000 * 20 / 10 = 10 000 000 kr. Är inte 20åringen förmögen om han har 9 miljoner på kontot då?
Har jag inte missuppfattat något så får den formeln tummen ner 😛
Visst är det nog lite skumt med inkomsten i formeln, men samtidigt så är den gjord för att jämföra med sin “målgrupp”, vilket i boken är personer i samma ålder med liknande inkomst.
Mycket med ekonomiskt oberoende handlar ju om att se hur länge man kan fortsätta leva som man gör om man exempelvis slutade att arbeta. Så därför borde kanske utgifterna vara en bättre variabel att stoppa in. Men det håller ju inte heller för då skulle personer som spenderar andras pengar “kreditkort”, få det tufft.
Finns säkert bättre formler än denna om man vill räkna på detta område 🙂
Inkomst kan jag till viss del köpa men vad har ålder med saken att göra? För mig är rik att vara ekonomiskt oberoende och då bör man mäta på utgifter och inget annat.
Tycker att 20ggr årsutgiften känns vettigt då man nog kan räkna med 5%avkastning på orört kapital.
Att det sedan gör gubben som äger sitt hus och har nog med skog att värma upp det rik vid redan ett par hundra tusen får man väl ta helt enkelt.
Ja håller med dig, 20ggr är nog en rimlig siffra. Men beroende på vilken fas i livet så har man ju olika utgifter. 20 ggr årsutgifterna för en student är ju knappast lika höga som för en flerbarns familj, så kanske därför han vill ha med åldern i bilden.