SEO – erfarenheter och funderingar

Har under den senaste tiden läst och försökt implementera allt jag kommit över som har med sökmotoroptimering eller SEO att göra. En viktig källa har varit SEO-forum som jag tycker håller en otroligt hög klass på sina medlemmar och inlägg. Som första större hemsideprojekt har jag även blivit klar med PPMguiden, även om informationen kommer att fyllas på allt eftersom.

Viktiga saker jag lärt mig hittils
Länkbygge är en långsam och krävande process, framförallt för någon som är ny som mig i branschen. Här gäller det att ha tålamod och inte förhasta sig. En viktig sak är att man försöker bygga länkar på ett till synes naturligt sätt. Med andra ord så är kombinationen av två länkar ena dagen och 1000 länkar från irrelevanta kinesiska sidor dag två inte den bästa.

Det finns en rad olika tips på hur man kan bygga länkar till din sajt så som länkkataloger, bloggar osv. Till min sida om pension har jag hittils gjort på följande vis.

  • Postat sidan i relevanta länkkataloger
  • Börjat byta länkar med bloggare
  • Försökt skaffa länkar från sidor med relevant innehåll

Eftersom detta är första större projektet och då även med att länkbygga så försöker jag testa på de metoder som finns för att sedan lära mig vad som verkar fungera bättre och sämre. Med tanke på att sidan är så pass ny så har jag inte sett något resultat ännu (väntar fortfarande på att den ska dyka upp i Yahoo site explorer).

Funderingar och frågetecken
En direkt fråga som dyker upp är hur lång tid det tar innan sidan dyker upp i Yahoo site explorer? Sidan har ändå funnits ett tag och har samlat på mig en del inlänkar som jag tycker borde vara relevanta. Har mailat Yahoo om detta så får se vad man får för svar.

Kom även att tänka på en annan sak som har med just länkbyggande att göra. Det jag funderade kring var hur starka länkarna blir från vissa länkkataloger och framförallt de lite sämre sådana? Antar att jag får vänta ett tag innan jag själv kan analysera detta då väntetiden var ganska lång på många kataloger. 

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 10 comments… read them below or add one }

Nabil november 25, 2010 kl. 10:22

God morgon, Freddy!

Tänkte bara kommentera det du hade att säga gällande länkbygge. Du har rätt, det är en långsam och krävande process. Eller så kan man göra som mig. Jag brukar ha som tumregel att inte bygga länkar innan allt innehåll är skrivet.

Med sjukt mycket innehåll på en hemsida vill Google att man rankar bra. Så det är bara att börja bygga länkar när allt innehåll finns på sidan. Fungerar asbra 😉

Svara

Fredrik november 25, 2010 kl. 03:10

Tjena Nabil!

Du har helt rätt, gäller att inte vara för ivrig i början vilket jag har en tendens att vara :P. Ofta när jag kommer på en idé så ger jag 100% och vill bara få ut sidan innan allt är klart. Dock ska jag försöka lugna mig lite på den biten.

Som sagt länkbygge tar tid och kräver tålamod 🙂

Btw vad har du för strategi vid länkbyggande? Hur mkt vikt lägger du vid länkkataloger osv? 🙂

Svara

Nabil november 26, 2010 kl. 03:54

Jag anser mig vara något dålig på länkbygge för att vara helt ärlig.

Men det handlar främst om bloggar, artikel- och länkkataloger.

Svara

websimon november 26, 2010 kl. 07:35

Tja, det krävs lite taktik när man bygger inlänkar. Själv har jag en rätt enkel länkstrategi där målet är att nå top3 på google. Jag brukar sikta på att göra detta på 3-5 månaders sikt, det är viktigt att inte stressa och försöka att skapa inlänkarna så det är relativt likt hur det skulle göras på ett organiskt vis (vad nu det är?!)

Första månaden brukar jag bara skapa content och lägga in sajten i en eller två länkkataloger men aldrig särskilt mycket mer. Länkkataloger är vad man kan kalla för bruslänkar och inget annat. De gör endast så att ditt länkbyggande ser så naturligt ut som möjligt.

Andra månaden lägger jag mycket långsamt på länkar från egna relevanta sajter och gör eventuellt ett och annat länkbyte. Fyller också på med lite content då också.

tredje månaden tittar jag och ser hur sajten rör sig i serpen och har jag inte nått top 10 lägger jag på lite mer bruslänkar. Sedan släpper jag på det stora artilleriet….

Lycka till med dina första sajter och hoppas att min kommentar hjälper dig lite 😉

Svara

Fredrik november 26, 2010 kl. 08:13

Tack för en bra förklaring simon :)!

Ska lugna mig lite med länkandet nu tänkte jag.

Svara

Stefan Nilsson november 28, 2010 kl. 11:29

Precis som Simon nämner så är det bra att ta det lugnt i början. Dels för att undvika bestraffning (något många av mina sajter har blivit) men även för att känna av konkurrensen. Placerar du dig på förstasidan utan att ha byggt några länkar så bör du kanske inte spendera all din tid på att bygga länkar utan istället skapa innehåll. Ligger man på förstasidan så är trots allt chansen stor att någon som är intresserad av ämnet upptäcker dig och tipsar andra.

I övrigt så borde jag bli bra mycket bättre på länkbyten. Enligt min databas så har jag genomfört 8 st under nästan 2 år vilket är på tok för dåligt.

Svara

Fredrik november 29, 2010 kl. 07:53

Stefan: Hur lätt/svårt är det att bli straffad för att man får för mycket inlänkar tror du?

Svara

Stefan Nilsson november 29, 2010 kl. 11:30

Det beror på kvalitén av inlänkarna men i regel är det väldigt svårt att bli bestraffad enbart på inlänkarna om du inte länkar ihop alla dina sajter. Istället bör du vara försiktig med var du länkar. Annars hade där funnits en bransch som enbart byggde på att sänka konkurrenterna.

Svara

Fredrik november 29, 2010 kl. 11:40

Ok det har du ju en poäng i :). Men när du talar om utlänkar, antar att du främst syftar på att inte länka till straffade sidor och så? För vissa vill ju kanske länka till en länkkatalog som i sin tur länkar tillbaka.

Svara

Stefan Nilsson november 29, 2010 kl. 12:12

Jag undviker överlag att länka till kataloger. I dagsläget använder jag dessa ytterst sällan och de gångerna jag använder en så väljer jag kataloger där det inte finns något krav på mig som användare.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: