Sparar pengar som aldrig förr!

Vi befinner oss mitt i en rådande corona pandemi. Mycket har varit annorlunda sedan coronaviruset slog till i början på året. Numera arbetar många hemifrån eller är permitterade. För egen del så har coronapandemin inneburit betydligt mer tid till mina olika investerings- och webbprojekt. Detta då vi helt enkelt inte kan eller har stor lust att resa eller vara ute på saker.

Därmed har jag fått ett rejäl nytändning kring att dels damma av gamla projekt som legendarisk.nu. Denna sida startade jag för snart 10 år sedan. Ett sida där tanken var att dokumentera min resa som webbentreprenör och egen företagare.

Det har varit en helt otrolig resa dessa 10 år, där jag lärt mig otroligt mycket och lyckas bygga upp en portfölj med passiva inkomster.

Vart står jag idag och vad är nästa steg

Idag har jag som sagt en portfölj med passiva inkomster. Dessa består av lite olika hemsidor samt olika aktieportföljer. Något som fascinerat mig och fortsätter att framförallt inspirera mig, är hur kraftfull just ränta-på-ränta effekten är. Dels den klassiska kring hur pengar som förräntas över tid växer exponentiellt.

Men även den mer praktiska ränta-på-ränta effekten av att ta små steg på ett projekt varje dag. För om det är något jag lärt mig över åren, så är det mycket mer effektfullt att jobba med ett projekt lite varje dag. Istället för att kötta på i perioder där jag jobbar extremt hårt. Det senare resulterar nämligen alltid i att jag blir slutkörd, tappar motivationen och går in i en fas där jag istället inte jobbar något alls med projektet.

Balans och att ta små steg varje dag är melodin som i alla fall funkar klockrent för mig och mina projekt.

Sparar som aldrig förr

Våren gav oss en annan turbulent lärdom. Just hur otroligt snabbt börsen kan krascha. Precis som att den även visade på hur otroligt snabbt den kan återhämta sig igen. Inser hur otroligt lätt det är att bränna sig i dessa tvära svängningar. Som med facit i hand skapade helt otroliga investeringsmöjligheter.

Lärdomar från senaste börskraschen

De viktigaste lärdomarna jag tar med mig från corona-kraschen är:

  • Att alltid vara fullinvesterad och inte försöka tajma marknaden är det vinnande i längden. Vet så otroligt många som sålde hela sina innehav när de stormade som mest. Och visst, några lyckades undvika ytterligare fall på 10-20 procent. Men i princip alla missade även den enorma uppgång spm följde. Så resultatet blev att de nu står utanför då aktierna de sålde och såg ut att tajma väl, nu är dyrare än tillfället de klev ur. De tvingas alltså brottas med ännu ett psykologiskt dilemma, att behöva köpa något du sålt för en ännu dyrare peng. Just detta försök att tajma leder till att många säljer billigt och köper tillbaka dyrt när FOMO kickar in.

  • Passivt och automatiskt investerande i indexfonder är vinnande över tid. Dessutom är det upplägget som gäller om vi vill må bra längs resan. Något jag märkt med mig själv är att jag följer börsen så otroligt frekvent när jag äger aktier. Detta är inte alls lika roligt när pengarna istället ligger i fonder. Där kursen uppdateras en gång per dag. Så att investera i indexfonder är inte bara bra rent ekonomiskt. Utan det ger mig mer tid till annat och får mig att undvika stressande situationer.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post: