Ett område som ligger mig väldigt varmt om hjärtat men som tyvärr inte fått speciell stor plats här på bloggen är fastigheter som investering. Ända sedan jag läste Rich Dad Poor Dad så har jag haft ett brinnande intresse och en dröm om att en dag starta ett fastighetsbolag. Något som slår mig när jag letar information kring fastighetsinvestering och att förvalta kommersiella fastigheter är att det finns väldigt tunt med värdefull information på internet. Vill man ha något av värde får man ofta besöka de större amerikanska sidorna. Dock så vet jag att det är många som har kommersiella fastigheter eller hyr ut lägenhet / hus för att tjäna pengar vid sidan av så det är konstigt att dessa inte letat sig ut på nätet i större usträckning.
Passiv inkomst konceptet
En sak som är säker är att drömmen om fastigheter en dag ska ingå i den passiva inkomstportföljen. Det kommer säkerligen krävas massvis med arbete för att bygga upp, förvalta och expandera fastighetsbolaget till en början, men när man hållit på ett tag och lyckas förvärva fler fastigheter så kommer man till slut kunna ha någon anställd som sköter all service. Det är nog främst då som det börjar passa in i det passiva inkomst konceptet.
Datum för start
Som sagt så har den här drömmen funnits sedan flera år tillbaka i tiden och jag känner att det vore kul att sätta bollen i rullning snart. Inte för att jag har lite att göra utan bara för att jag vet hur mycket ränta-på-ränta effekten är bästa kompis med tiden så ju tidigare jag börjar desto bättre. Nu när skolan börjar närma sig examensdags och jag kommer börja arbete samt flytta så kommer förutsättningar förbättras avsevärt för att starta ett fastighetsbolag. Så vem vet, kanske får vi se en fastighetsdel bland målen för 2013?
{ 11 comments… read them below or add one }
Denna idé finns ständigt i mitt huvud också. Dock är det en väldigt kapitalkrävande investering. Men kan även bli väldigt lönsam på sikt. Om du har lust att snacka lite om fastighetsinvesteringar så kan du slänga iväg ett mail.
Kul att du också går i dessa tankar! Vore riktigt kul att snacka lite, ska dra iväg ett mail 🙂
Tanken har länge funnits hos mig också men dock känns bostadsmarknaden inte särskilt sund i dagsläget. När man kan låna 4 Mkr för sisådär 8000 kr/mån så är det klart att det spårar en aning.
Kan nog hålla med dig där att bostadsmarknaden inte är den sundaste i dagsläget. Men bankerna har alltid haft en finger med i spelet. Förhoppningsvis kommer folks sunda förnuft i alla fall göra så att priserna inte rusar framöver utan kanske faller tillbaka till rimligare nivåer.
Jag är väldigt nära att göra min första investering i ett uthyrningsobjekt. Vi äger det genom bolaget och lånar pengar från vår privata kassa. Objektet finns i utlandet och har ett företag som sköter fastigheten.
…om det blir av.
Jag kommer givetvis att skriva om det på min blogg.
Låter riktigt spännande och vore otroligt roligt at följa på bloggen om det blir av!
Kan man starta ett fastighetsbolag, där man kan sälja in sin
villa och sedan hyra av fastighetsbolaget?
Är inte helt säker på hur du menar? Men visst kan du starta ett AB. Köpa huset och sen hyra ut. Men menar du att du ska hyra ut till dig själv? För det kan inte vara en ekonomisk fördel.
Jag har en lägenhet i Frankrike som jag hyr ut när jag inte är där. Fördelar: Det blir ett plus efter att alla kostnader och räntor är avdragna, den utnyttjas när inte vi själva eller andra i släkten använder den och det ger en massa kul kontakter med de som hyr och är nöjda. Nackdelar: Den ligger i ett franskt bolag som min fru och jag äger vilket innebär bokföring, deklaration och annan administration på franska, det är ofta något som krånglar och som ska åtgärdas och det är rätt mycket administration med kontrakt, handpenning, skicka nycklar osv.
Spännande Holger! Kan tänka mig att bokföring på franska inte är en enkel match. Är det väldigt ofördelaktigt att äga den i ett svenskt bolag? Eller går det ens?
Ja visst! Du kan äga den privat som svensk eller genom ett svenskt bolag, handelsbolag eller aktiebolag eller du kan äga ett franskt fastighetsbolag, s.k. SCI, som i sin tur äger fastigheten eller lägenheten. Alla alternativ har olika konsekvenser med avseende på bokföring, deklaration, beskattning och arv. Lite krångligt alltså och dessutom ändras reglerna. Under förra året ändrades t.ex. beskattningsreglerna på reavinster i samband med fastighetsförsäljningar i Frankrike.