Strategi för att investera i Fastigheter

strategi fastigheterDet är svårt att hitta bra information om att investera i fastigheter idag. Jag har inte hittat någon bok som direkt skriver om ämnet. Internet verkar inte heller ha så mycket att ge, i alla fall inte någon svensk sida.

Jag tror istället det handlar om att prata med personer som redan gjort det man vill uppnå. Lite som en mentor skulle man kunna säga. Själv har jag kommit i kontakt med några personer som investerar i fastigheter och fått en rad tips, något som jag tänkte dela med mig av i det här inlägget.

Få råd med första fastigheten

Den första utmaningen man ställs inför är hur man ska komma igång och köpa sin första fastighet. Här har jag pratat med några som hållit på ett par år och som byggt upp ett bolag med några fastigheter i. Dessa personer hade inget stort kapital som de själva kunde gå in med, men på den tiden kunde man hos vissa banker låna hela beloppet. Detta låter ju helt galet idag och något som jag inte tror någon bank skulle gå med på.

Man behöver alltså det första kapitalet som täcker ca 15 % av den totala kostnaden. För egen del så har jag byggt upp ett sådant kapital så att jag kan köpa en fastighet i min stad, när ett tillfälle väl dyker upp.

Så går du själv i tankarna på att du vill börja med fastigheter så är mitt tips att kika på vad den typ av fastighet du tänkt investera i kostar och sedan börja spara ihop till runt 15 % av den kostnaden.

Men om du nu står i läget att du har ett riktigt bra objekt du vill köpa men saknar kapitalinsats kan du alltid lösa det på andra sätt. Du kanske kan låna av nära och kära? Du kanske kan ha någon annan tillgång som säkerhet? Inget är omöjligt.

Få råd med flera fastigheter

När man sedan köpt sin första fastighet, vad ska man då ha för strategi? Kom ihåg att jag själv inte har någon praktiskt erfarenhet av detta, utan jag skriver bara om mina egna tankar och tips.

För egen del så skulle jag amortera väldigt hårt på lånen. Så stor del av hyrorna som kommer in ska helt enkelt gå till att arbeta ner skulden. Detta bygger även upp en säkerhet i bolaget.

Alternativet är att man sparar pengarna på hög, ifall någon stor utgift skulle dyka upp. Dock tror jag mer på amortering som sparform, hur det än är kan man alltid låna ”tillbaka” om det skulle behövas. I andra fall får man skjuta till kapital själv.

Vad kan man då ha för plan för att förvärva fler fastigheter? Själv så tänker jag lite såhär. Man köper en första fastighet som man sedan förvaltar och amorterar ner lånen på. När man amorterat ner så man kanske har lån på ca 60-70 % så lånar man upp så att man får 15 % av kostnaden för nästa fastighet. Med andra ord så lånar du på första fastigheten som säkerhet för att sedan använda det som kapitalinsats i den nya.

Sedan fortsätter man sådär. När man sedan amorterat ner lånen på båda dessa fastigheter så kanske du kan köpa två fastigheter till. Sen tror jag ni förstår hur jag tänkt fortsätta.

Nu låter ju detta otroligt simpelt i teorin, vilket det säkert inte är. Men allt handlar ju bara om hur lång tid saker kommer ta. Jag tror strategin fungerar men sen kanske det dyker upp en stor utgift på första fastigheten som gör att man få vänta något år innan man kan köpa en till.

Kanske har du som läser erfarenhet av att investera i fastigheter? Dela gärna med dig av tips i kommentarerna.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 4 comments… read them below or add one }

D oktober 20, 2012 kl. 11:20

Mycket intressant ämne, jag sitter själv i samma sits som du och går i tankarna att köpa en fastighet. Med målet att kunna utöka till fler i framtiden.
Tyvärr är det precis som i skriver extremt svårt att hitta bra information om detta ämne.
Fortsät gärna att skriva dina tankar och tips ifrån andra.

Svara

Fredrik oktober 20, 2012 kl. 11:31

Visst är det ett spännande ämne! Kommer absolut skriva mer om detta. Kommer faktiskt dyka upp lite fler inkägg framöver, så håll utkik 🙂

Svara

Fri som fan oktober 20, 2012 kl. 04:50

Köpte min första hyresfastighet för lite över 2 år sedan och hade inte de 15% (minimium) banken krävde men jag fick då hjälp av mina föräldrar som gick in som borgenärer med sin villa!

Amorterar mycket och lägger till och med till privata pengar och kommer att göra så i 2,5 år till då jag kommit ner till den skuldnivå som jag är nöjd med!

Har tröttnat lite så vet inte om det blir fler fastigheter, finns ju så mycket man kan investera i, men men rasar det och banken vill låna ut till mig så köper jag kanske 🙂

Svara

Fredrik oktober 20, 2012 kl. 10:55

Vad spännande! Till vilken nivå hade du tänkt amortera? Och vad har fått dig att tröttna? 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: