Tankar kring det ekonomiska läget i världen

En stor passion hos mig som kanske inte framkommit så mycket här på bloggen är ekonomi. Företagande är en stor del av detta och därav har jag sen flera år tillbaka haft ett brinnande intresse för aktier och olika typer av investeringar. Men anledning av den turbulens och orolighet som skakat finansmarknaden den senaste veckan tänkte jag skriva ner lite tankar och funderingar som jag har. Främst för eget bruk då jag tror det är bra att skriva ner vad man tänker då det ofta kommer in mycket känslor när det svänger så snabbt på marknaden och beslut vill man basera på allt annat än stress, rädsla osv.

 

Ser vi en repris på finanskrisen 2008?

Börsen har den de senaste 10 dagarna tappat enorma värden. Dessa tvära kast är sällsynta och syntes knappt under finanskrisen allra mörkaste dagar. Man brukar säga att en kris aldrig upprepar sig utan det är alltid nya saker som får bubblor och ekonomiska uppgångar att krascha. I slutet av 2008 var det komplicerade bostadslån och hela den visan som fick stora banker som Lehman Brothers att falla. Stora företag som man då ansåg var för stora för att falla.

Det vi ser nu är hela länder som har stora ekonomiska problem. Betydligt större saker med andra ord. Detta oroar självklart marknaden och många småsparare flyr marknaden och säljer i panik.

Vad är då ett möjligt scenario?

Det är omöjligt att veta vad som händer den närmsta tiden och ännu mer omöjligt att veta hur marknaden reagerar på det. Personligen tror jag man ska ligga lågt och avvakta den turbulenta marknaden. Just nu behöver världen konkreta åtgärder för att på längre sikt få ordning på ländernas dåliga finanser. Fortsätter man med konstgjord andning likt Greklands räddningspaket och marknaden reagerar positivt tror jag man ska akta sig rejält för en stor smäll. För vad händer när “too big to fall” inträffar denna gång och Spanien eller Italien faller? Eller kanske till och med USA? Då har vi problem.

Jag tror det bästa man kan göra är att i lugn och ro när marknaden är stängd fundera vad man vill göra med sitt sparande. Ju längre sikt du sparar på desto större är dina möjligheter. Handlar det om pengar man behöver inom en snar framtid bör man vara betydligt försiktigare. Skriv ner hur du tänker och gå tillbaka dit när det svänger som mest och osäkerheten kryper sig på.

Något som jag brukar tänka på är att vid tillfällen av ekonomisk kris då folk säljer i panik, det är då de stora möjligheterna skapas. Många stora företag har skaptas under krisande tider. Tänk på det gott folk.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: