Tankar kring privatekonomi och lån

Det är såklart nödvändigt att låna pengar ibland. Privatekonomi är en rörlig ekonomi där det ibland krävs investeringar för att få saker och ting att gå ihop. Dammsugaren kan ha sugit sin sista dammtuss och tvättmaskinen tvättar inte som den en gång gjorde.

Självklart är det alltid billigare att investera i nya prylar, en bil eller den nya platt tv:n med egna hopsparade pengar än att behöva hitta ett privatlån. Lån kostar alltid, mer eller mindre, och beroende på din egna ekonomi och det kassaflöde du där har så kan det bli olika tungt att bära kostnaden för det lån som du tar.

Lånets olika kostnader och effekten på privatekonomin

Innan du tar ett lån kan man därför skicka med några punkter att tänka igenom och förbereda sig för. Bankerna vill ju så gärna ge dig lån, så länge du tjänar pengar själv, för de tjänar en bra slant på ditt lån. Så det första som man behöver fundera igenom är vad banken egentligen tar för kostnader för att du skall kunna låna pengar?

För det första så är bankens största inkomst det som kallas för ränta. Ränta kan sägas gå åt två olika håll för man pratar om utlåningsränta och inlåningsränta. Lånar du själv pengar av banken så får du betala en viss del för detta, dvs en avgift , som kallas utlåningsränta och kommer banken till del. Skulle du istället spara pengar hos samma bank så lånar du i princip ut pengar till banken vilket du får så kallad sparränta för. Innan du tar lån skall du därför se till att du får en rimlig och gärna bra ränta. Hoppa inte på första bästa erbjudandet utan ta dig till att jämföra olika bankers utlåningsränta.

Håll också koll på det som kallas för effektiv ränta vilket är den totala avgift som du betalar i räntekostnader till banken. Här bakar man in eventuella extra avgifter som finns kring lånet in i räntan.

Amortering och din ekonomi

Många gånger kan man höra att det inte är särskilt viktigt att amortera, framförallt i pratet kring bolån. Men som nämns här ovan så innebär lån avgifter och det bästa sättet att sänka dessa avgifter är att amortera (dvs att minska lånets totala kostnad). Det bästa tipset här är att ta sig tid att budgetera kring sin egen privatekonomi där du även bakar in beräknade räntekostnader och en rimlig amorteringsnivå.

I det här sammanhanget kan det också vara bra att nämna att det är klokt att i början göra en totalkostnad på vad ditt lån kommer att kosta dig under hela låneperioden tills det är avbetalat. På det viset så får du en rimlig bild av vad du kan förvänta dig.

Slutligen, vad den här artikeln vill säga, trots lite moralkakor, är egentligen att ibland kräver livet lite större investeringar och då skall självklart dessa göras om de höjer livskvalité och förenklar privatlivet. Men ta i alla fall en liten stund till att planera och förbereda dig inför en liknande investering.

Comments on this entry are closed.