Tips: Enskild Firma för Dig som tjänar pengar Online

Fick idag ett mail från en läsare vid namn Anton som hade lite frågor som rör det här med att driva enskild firma för oss som tjänar pengar på internet. Då jag tyckte frågan var riktigt bra samtidigt som det varit fler som mailat om liknande frågor så tänkte jag dela med mig av frågan och svaret som jag skickade till Anton. Jag uppskattar otroligt mycket när ni läser hör av er och det är alltid lika roligt att få hjälpa till.

 
Hej och tack för en bra blogg!

Du har inspirerat mig att börja göra hemsidor och tjäna pengar online så jag tänkte kasta en fråga på dig. Som jag har förstått så måste man betala skatt i förskott med enskild firma. Men om man nu ska börja och bygga hemsidor vet man ju inte hur mycket dom kan tänkas dra in på Adsense mm. Ska man vänta med att starta enskild firma tills hemsidan har börjat spruta pengar?

MVH Anton
___________
 
Hej Anton!
Kul att du gillar min blogg och att den fått dig att själv börja tjäna pengar online!

Det finns många fördelar med att driva sina hemsidor kring en enskild firma men det är inte ett måste, framförallt inte till en början. När jag började tjäna pengar så hade jag ingen firma utan det räknades då som vanlig inkomst helt enkelt.

Anledningen till att jag sedan startade firma är för att jag älskar allt som har med företagande att göra men sen för att det dök upp möjligheter där folk ville direkt annonsera på några av mina sidor och då var det smidigt att starta en enskild firma så man kan fakturera :).

För att svara på din fråga så behöver man faktiskt inte betala in skatt varje månad. Det jag gjorde när jag ansökte om min F-skatt var att jag uppskattade vinsten till 0 kr (även fast jag visste att den var mer). Det som händer då är att man får betala all skatt när man deklarerar året efter. För mig så passar detta betydligt bättre.

Kan ge dig några fler råd när det gäller att starta enskild firma som jag lärt mig:

  • Bokför enligt kontantmetoden, det innebär att man endast redovisar betalningar och intänkter när det skett på kontot. Med andra ord kan du strunta i exempelvis affiliateinkomster som finns på ditt affi-konto men som ännu inte betalats ut.
  • Bokför alla inbetalningar och utgifter så snabbt de skett på kontot. Detta för att hålla koll på ekonomin i företaget. Själv använder jag Visma enskild firma som är anpassat för enskilda firmor som bokför enligt kontantmetoden.
  • Håll isär din privata ekonomi med företagets. Själv så har jag skaffat handelsbankens “enskilda firma paket” vilket kostar 600 kr per år och ger dig ett business card, bankgiro som är kopplat till ett eget konto. Därmed är det lättare att hålla isär dina och företagets pengar. Jag betalar exempelvis webbhotell och domäner med det kortet.

Det här är några saker som jag tror kommer underlätta för dig om du väljer att starta enskild firma. Men som sagt så behöver du inte göra det på en gång utan kan vänta ett tag.

Lycka till framöver och hör gärna av dig om det är något mer du undrar över 🙂

_______

Fyll gärna på med fler tips till alla som är sugna på att starta eget!

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 8 comments… read them below or add one }

Stefan Nilsson mars 29, 2012 kl. 06:14

Har Visma Enskild Firma stöd för utlandsbetalningar nu? Jag övervägde programmet när det kom ut men fick höra att AdSense inte fungerade och valde därför att strunta i det.

Driver man en eller ett fåtal sajter så rekommenderar jag absolut att man väntar med att starta firma. På så vis slipper man allt bry med bokföring, bokslut och kostnaderna det innebär. Idag finns det t.ex. möjlighet att fakturera genom andra företag och få ersättningen (minus avgift på ca 5%) utbetald som lön samt att så gott som samtliga (?) affiliatenätverk betalar ut till privatpersoner.

Känner man sedan att det går bra så är nästa steg att starta företag och mitt råd är att man redan från början anlitar ett företag att sköta bokföringen åt en. Dessa har bättre koll på de senaste skattereglerna och du är säker på att det blir rätt gjort. Istället för att lägga tid på att slita håret av sig om det blir fel så kan man lägga tiden på att tjäna pengar på det man verkligen kan.

Svara

Fredrik mars 29, 2012 kl. 09:41

Visst har enskild firma stöd för utlandsutbetalningar så som Google Adsense. Handlar ju bara om att det är 0% moms på dessa.

Jag tycker man ska utgå från hur mycket man faktiskt tjänar. Låt oss säga att du bara har tre sidor men som samtidigt drar in en hel del pengar så ser jag många fördelar med att driva dessa i en enskild firma. Bara det faktum att man får dra av momsen på alla utgifter man har kring verksamheten.

Sen håller jag med om att man ska satsa på det man är bra på. Känner man att bokföringen blir en belastning så ska man absolut ta hjälp. För min del så tycker jag det är roligt att bokföra och hålla koll på ekonomin i företaget, och sen blir detta väldigt enkelt om man använder ett program så som visma enskild firma.

Nackdelen med att anlita en bokföringsfirma är att detta ofta kostar rätt mycket även om man har en liten verksamhet så kan man undvika detta så är det en stor bonus. Men som du är inne på så kan det bli betydligt dyrare om man gör fel.

Svara

Stefan Nilsson mars 29, 2012 kl. 10:13

Hm, nu när du säger det så var det kanske AdWords? Blir dock osäker och vet inte riktigt varför det skulle ställa till med problem. Tål att kollas upp.

Angående utgifterna så håller jag med dig. Tänkte i banorna att har man få projekt så tenderar man även att ha låga utgifter (domäner + webbhotell) men så är naturligtvis inte nödvändigtvis fallet eftersom där kan finnas så många fler utgifter.

Svara

Legendarisk april 1, 2012 kl. 11:03

Vet att när det gäller Adwords så har man ju omvänd momsredovsining eller vad det nu heter. Alltså att man själv måste betala momsen utöver själva annonskostnaden (är inte helt hundra på detta dock). Men även detta ska det finnas stöd för i visma enskild firma. 🙂

Svara

Erik april 1, 2012 kl. 05:59

Lite nyfiken på ungefär vilken skattesats man får som enskild firma. Inkl alla extra avgifter sociala/arbetsgivar- etc. Hur mycket får man ut i handen på en intjänad hundring?

Svara

Fredrik april 1, 2012 kl. 06:33

Erik en klassisk tumregel är att man får behålla ca hälften av pengarna efter moms. Drar du med andra ord in 100 000 ex moms ett år kan man räkna med att få ungefär hälften i handen. Dock ska man alltid räkna o överkant så man inte gör slut på skattepengar.

Svara

kim andersson mars 7, 2018 kl. 08:30

Hej,
Jag driver en Youtube kanal. Jag har tänkt att använda Frilans Finans men vet inte hur jag ska fakturera Google/Youtube. I nuläget får jag pengarna instatta oskattade på mitt privata bankkonto. Jag vill inte skapa problem och riskera att något går fel med framtida betalningar. Finns det en chans att man kan fakturera Google eller är det endast insatta pengar på konto som gäller? Skulle uppskatta ett svar.

Svara

Fredrik mars 13, 2018 kl. 11:57

Hej Kim!
Jag har svårt att tro att man som mindre aktör kan fakturera Google utan man får insättningarna direkt som du nämner.

Då kan du antingen skatta för dem privat eller bokföra det om du har en enskild firma.

Läs mer på skatteverkets sida vad som gäller för gränsbelopp vid hobbyverksamhet.

Lycka till! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: