Vadå Entreprenör?

Man får ändå anse att min blogg är relativt ung och gjort ett relativt litet avtryck på det stora internet. Det finns även en del saker här på hemsidan som inte har förklarats ännu eller fått något vidare omnämnande. Om ni kikar runt lite vid headern och beskrivningen av bloggen så dyker ordet entreprenör upp lite här och var. Har ni även läst mina tidigare inlägg så vet ni att  jag inte nämnt vilken typ av entreprenör jag är eller vad jag har för mål kring den saken. Därför tänkte jag nu börja berättelsen om hur Legendarisk.nu och entreprenörskap hänger ihop.

Mitt första företag – och drömmen om att skapa
Läste tidigare i veckan ett inlägg om skillnaden mellan entreprenörer och företagare. Tänkte inte gå in djupare på ämnet mer än att säga att entreprenörskap för mig handlar om att skapa mervärde för någon/några, eller på ren svenska – att folk betalar i utbyte mot det du erbjuder dem. Detsamma gäller en företagare med skillnaden att entreprenörskap handlar lite mer om nytänk.

Mitt första företagsliknande projekt var när jag som 8 åring startade en snökloss fabrik på lågstadiet. Det hela började med att vi med hjälp av tennisracket lyckades göra väldigt fina fyrkantiga snöklossar som var perfekta att bygga snökojjor med. Så kommande raster hade vi vår hörna bakom fotbollsplanen där vi arbetade 5 personer med att göra snöklossar som sedan våra klasskamrater använde till sina snöbyggen. Produkten blev en hit direkt utan att vi behövde marknadsföra den särskilt mycket. Det kanske ska tilläggas att vi inte fick betalt för produkten, mer än ett gott rykte som snökloss-tillverkare.

Affärerna gick bra och vi hade så gott som full produktion de tre första dagarna. Vi hade sådan efterfrågan att vi bestämde oss för att tillverka snöklossar även efter skolan som sedan lades på lager tills dagen efter. I slutet av veckan hände dock något tråkigt. Temperaturen steg vilket ledde till att lagret och fabriken för den delen försvann – smälte bort helt enkelt. Konkursen var ett faktum och vi fick nöja oss med den framgång vi hade haft.

Ung-företagsamhet
Efter “konkursen”
i snöfabriken hade jag inget större företagsprojekt förrän under gymnasiet. Här valde jag och en kompis att läsa kursen ung företagsamhet, där man får starta upp ett företag under kursens gång och sedan avveckla verksamheten när man läst klart. Det här är en kurs som jag varmt rekomenderar alla som har möjlighet att läsa den. Man får världens chans att starta sitt första “företag” och samtidigt få bra feedback från duktiga lärare och företagsfolk.

Hur som helst så hade vi ett koncept att sälja miljövänliga tvålar där vinsten oavkortat gick till miljöprojekt. Vi valde att kalla företaget Natu-ren vilket då antyder till att vi sysslar med naturen, och att man blir ren av produkten. Snitsigt tyckte i alla fall vi. Vi tillverkade tvålarna själva och sålde de på mässor och olika lokala säljevent. Det var ett väldigt givande och utvecklande projekt där vi fick lära oss ta fram en affärsidé, tillverka produkten, skriva ett bokslut osv. Jag tror vi drog in runt 4000 kr som vi sedan gav till ett lokalt miljöprojekt som gick ut på att rusta upp en park och förbättra förhållandet för de fåglar som levde kring parken och den kringliggande sjön. Kul att kunna bidra med något kände vi!

Vart är jag då idag?
Här i texten har jag nämnt några olika händelser som har med företagande och mitt liv att göra. För mig är det kul att titta tillbaka på ex snöfabriken, för även om jag inte var medveten om det då så fanns det en stark vilja att kunna skapa och förmedla  inom mig redan då. Något som jag fortfarande känner.

Så hur ser det ut på företagsfronten idag? Ja, jag kan inte påstå att jag driver något direkt företag för tillfället. Däremot handlar mycket av mina projekt om att skapa just mervärde och förhoppningsvis får något tillbaka på det, om inte pengar så i alla fall erfarenhet. Som ni kunnat läsa om lite på bloggen så utvecklar jag idag en rad informationssidor där tanken är att jag i utbyte mot informationen på sidorna ska kunna dra in åtminstonde omkostnaden för sidorna i form av reklamintäkter. Detta kommer ni kunna läsa mer om framöver.

Jag sysslar även med en hel del värdeskapande i mindre skala, som inte kan kallas företagande men som i alla fall handlar om rätt tänk. Bland annat så har jag vid flera tillfället importerat olika produkter från Kina som varit aktuella, som jag sedan sålt vidare här i Sverige. Har som sagt varit småskaligt men gillar hela konceptet med att importera och sälja vidare. Får se vad jag kan utveckla detta till i framtiden.

Även om jag är i startgroparna på många saker så känns det ändå väldigt spännande och drömmen om att en dag driva ett eller flera framgångsrika företag brinner för fullt inom mig. När det kommer till möjligheter så ser jag främst Internet som en stor källa för att skapa och förmedla sina idéer. Framförallt så imponeras jag av personer som utnyttjar det dem är bra på och bygger en affärsidé kring detta. Ett exempel på det är WebSimon som driver ett företag där man erbjuder mattehjälp på internet. Följer imponerad detta projekt och tror verkligen på konceptet och Simon som driver det.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 7 comments… read them below or add one }

Stefan Nilsson december 5, 2010 kl. 01:10

Det påminner mig om min egen affärskarriär där jag bland annat sålde tuggummin innan jag började skolan, ordnande byte av serietidningar i förskolan (Kalle Anka) och mer affärsinriktat – gick till källan och köpte upp större mängder av ett armband som blev sjukt populärt på mitt högstadie. Sedan kunde jag enkelt sälja vidare under skoltid med en trevlig marginal.

Ganska intressant egentligen hur en del kan se potentiella affärsidéer i allt samtidigt som andra bara rycker på axlarna och går vidare. Tittar man på mina klasskompisar så tvivlar jag på att det kommer från skolan. Jag kör på klassikern att “det ligger i blodet” tack vare att farfar, farmor och morfar har varit bilförsäljare samtidigt som mina föräldrar driver eget. När det sedan kommer till ekonomin så ligger troligtvis min mors tjatande om den som spar, han har, bakom. 🙂

Svara

Fredrik december 5, 2010 kl. 01:57

Intressant att du också hade ögonen öppna för affärer i unga dar. Tror nog som dig att man lär ha det i sig. Kan inte direkt påstå att det är något man lär sig i skolan, även om just UF företag var lärorikt.

Svara

Jonas december 6, 2010 kl. 04:08

Själv gick jag runt som sju-åring i mitt område och sålde hackad sten. Grus som jag framställt i en noggrann hantverkarprocess med yttersta kvalitetshänsynd. 10 öre stycket, rena fyndet.

Kul att läsa lite om din bakgrund, det hjälper alltid till att skapa en bild av den som skriver. Imponeras också av Simon och hans projekt, som ju kombinerar vinstintresset med en faktiskt vilja att förbättra något.

Svara

Fredrik december 6, 2010 kl. 04:33

Jonas: Hehe kul att du också hade affärsintresse som liten. Och grus för 10 öre styck känns ju som ett riktigt vrakpris ;P

Ska försöka flika in lite om mig och min bakgrund mellan alla “seriös” SEO inlägg, som du säger är det alltid kul att veta vem som skriver alla inlägg på en blogg 🙂

Svara

Bernt december 6, 2010 kl. 05:03

Trevlig historia som delar med dig. Min pappa satte mig att sälja diverse saker när jag växte upp. Jag tror att det fick motsatt effekt eftersom jag avskyr försäljning.

Svara

Fredrik december 6, 2010 kl. 05:10

Bernt: hehe ok, kan alltid hända att erfarenheten får omvänd effekt som du säger. Fick det dig att avsky försäljning på en gång när du var liten eller är det något du har insett att du inte gillar pga händelsen på äldre dar?

Svara

Yasa augusti 7, 2011 kl. 04:00

Hehe många av oss har varit som du beskriver, affärsinriktade i unga dar. Men kul att du dela med dig av din personliga historia.

Även kul att du beskrev snökloss fabriken som ett företag eller något i den stilen, haha! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: