Varför vill Du bli Ekonomiskt oberoende?

De allra flesta skulle nog inte tacka nej till så pass mycket pengar att man kunde klassa sig själv som ekonomiskt oberoende för en väldigt lång tid. Vissa av oss kämpar mer än andra med detta mål. För egen del så jobbar jag dagligen på att bygga upp min tillgångskollumn och på att öka mina passiva inkomstströmmar i form av aktieutdelningar, olika webbprojekt mm. Den stora anledningen till varför jag strävar efter att bli ekonomiskt oberoende är just det faktum att man faktiskt inte är beroende av någon. Med det så menar jag att du inte är beroende av din lön och därmed din arbetsgivare. I sin tur så innebär det att man helt kan styra över sin absolut mest värdefulla tillgång som är tid.

 

Tid till det man älskar

Så vad ska man då göra med all tid som ekonomiskt oberoende låser upp? Jag tänker spendera den med min familj, vänner. Jag kommer vilja resa en massa. Finns så otroligt många platser i världen som jag vill se. En dag kommer jag få barn och då vill jag spendera en massa tid med dem. Kunna åka på deras träningar, hjälpa till med läxor osv.

Vad ska du göra med all tid om du blir ekonomiskt oberoende?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 30 comments… read them below or add one }

JobbochFirma januari 13, 2012 kl. 10:02

Ja, vill man få lite förståelse från andra människor, angående ekonomiskt oberoende, är det definitivt barnkortet man ska spela. Att säga att man ska förverkliga sig själv eller satsa helt på någon hobby möts gärna med ett fnys och tankar om att man är självisk. Det har nog lite med avundsjuka att göra. Men säger man att man vill ha tid för sina barn så är det ingen som argumenterar emot.

För mig är det definitivt ett av de starkaste skälen till att jag sparar och investerar.

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 10:35

Håller med dig, många skakar på huvudet om man drar något argument om att förvekliga sig själv men jag menar man har bara ett liv och man bör göra det absolut bästa av det. Känns som det är alldeles för många som anser att ekonomiskt oberoende är något som är förutbestämt och endast kan komma med tur.

Att resa är för mig ett sätt att förverkliga mig själv, lära sig mer om lika kulturer se nya platser osv.

Svara

Stefan Nilsson januari 13, 2012 kl. 10:37

Varför? För att få ekonomisk möjlighet att göra de saker jag själv värdesätter i livet utan att behöva vända på varenda korvöre.

Tyvärr har jag inte kommit så långt att jag vet vad det innebär i rena kronor. En person som hankar sig fram i Sverige skulle kunna leva otroligt bra i andra delar av världen. I dag är jag student och kan leva ganska gott för en relativt liten månadsinkomst samtidigt som jag har råd att festa, handla kläder regelbundet och åka på semester under sommaren. Jag har inget intresse av fina prylar utan det enda som egentligen lockar är väl att åka till England och följa Premier League. Då varierar det från 3000 till ca 150 000 kr beroende på hur många och vilka matcher man vill se.

När jag väl har fått min utbildning så kan det bli hus, bil, hemmagym, TV, kök, resor och kläder för en familj, regelbundna fotbollsresor (stort mål), mat för flera stycken, etc. Plötsligt så krävs det mycket högre inkomst för att kunna få de saker jag vill ha utan att behöva tänka på kostnaderna.

Vore intressant att höra hur andra tänker. Är man ekonomiskt oberoende om man har 10 – 30 miljoner på banken eller är en månadsinkomst på 50 000 fullt tillräcklig? Om så är fallet, hur långt kommer man då på 40, 30 eller 20 000 kr i månaden? Det vore intressant att redan idag sätta upp ett högt mål att arbeta mot istället för att acceptera studentlivet och sedan tvingas ta ett jobb när man slutar eftersom inkomsterna inte räcker till.

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 10:49

Riktigt bra kommentar som vanligt Stefan! Jag gillar Tim Ferris sätt att se på det här med ekonomiskt oberoende. Han menar på att det inte är högen av pengarna som man har som miljonär utan livstilen i sig. Han jobbar sedan med att lista kostnaden för den livsstil man vill uppnå (livsstilsdesign) och sedan bryta ner den till en kostnad per dag, per månad osv. I den beräkningen slänger man in sina resor, sina matvanor, sina nöjen, ferrarin och bryter sedan ner det till kostnad per dag eller månadsvis. Då har man en siffra att arbeta mot.

Jag tycker Ferris är inne på ett bra sätt att beräkna ut vad den livsstilen man vill ha kostar. Men sen tror jag det är något mer komplext än så med tanke på att man vill ha utrymmen i livet och möjlighet att ändra vanor, men det kan man säkert räkna på också.

Personligen så har jag väldigt svårt att sätta en siffra “som räcker” för jag tror att man hela tiden vill ha mer, så att arbeta med en bestämd siffra som att ha 10 miljoner inte skulle funka för mig. Istället försöker jag jobba med inkomstströmmar och bygga upp passiva inkomstströmmar som istället ska komma upp i en viss nivå. Vad den nivån är vet jag dock inte ännu. 🙂

Svara

Stefan Nilsson januari 13, 2012 kl. 11:27

Tack. Tror att det är en väldigt klok idé. Utmaningen är att förutspå och uppskatta vad en livsstil jag har om 4 år kan komma att kosta. Samtidigt kan man, likt dig, fundera på om det ens är meningsfullt att ha en summa i åtanke utan istället bara satsa fullt ut och veta med sig att man gjort allt för att maximera inkomsterna.

Jag har hittat min nisch, minimerat mina utgifter och har en rak plan för att fortsätta öka inkomsterna.

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 01:46

Låter som du har en bra plan och verkligen är på väg mot dina mål. Är riktigt imponerad över dina hälsosidor och är in och läser på biggest-loser varje dag. 🙂

Svara

Axel Storckenfeldt januari 13, 2012 kl. 10:45

Jag är lite inne på Stefans spår. Sålänge man kan göra det man tycker är roligt utan att behöva titta på kontot hela tiden så är jag nöjd.
Alltså varierar ekonomiskt oberoende helt och håller på vad man har för levnadssätt och önskemål.

Hade jag haft en inkomst på ca 50k i månaden skulle det räcka gott och väl för att jag skulle kunna göra det jag vill. Köpa en ny dator när jag känner för det, äta på restaurang när jag känner för det. Åka på en resa när jag känner för det etc. Då skulle jag klassa mig som ekonomiskt oberoende i alla fall 🙂

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 10:52

Intressant kommentar Axel. Visst är det så att 50 kkr skulle täcka de flestas levnadsstilar. Verkar som att många är inne på ditt spår att täcka en livsstil snarare än att ha en viss summa pengar på banken.

Svara

Johan januari 13, 2012 kl. 10:45

För mig är ekonomiskt oberoende när du kan göra mer eller mindre vad du vill. Om du får för dig en fredagkväll att du vill åka till Thailand så är det bara att ta första bästa flyg på lördagen utan att behöva kolla hur mycket pengar man har på bankkontot. Man ska alltså inte behöva vara rädd för att inte pengarna ska räcka till månadens slut om man är ekonomiskt oberoende.

Svara

Johan januari 13, 2012 kl. 10:50

Varför jag vill bli ekonomsikt oberoende är självklart för mig. Att ha ett jobb från kl. 7-16 är inget för mig. Jag vill kunna ha kul 24 timmar om dygnet (visst, man måste ha tråkigt ibland också). Visserligen så vet jag att jag kommer behöva jobba hårt för att nå mitt mål, men jag ska nå dit. Jag har redan lyckats dra in rejäla summor på en dag och vet att jag kommer göra det igen, igen och igen.

Mitt mål, för 2 år sen var att jag skulle ha en halv miljon på kontot. Jag misslyckades, men jag var en bra bit på vägen tills jag valde att jag skulle unna mig något och det slutade inte förens bankkontot stod på minus.

Svara

Johan januari 13, 2012 kl. 10:53

Jag vet att jag kommer behöva jobba mer än 7-16 för att nå mitt mål som ekonomisk oberoende. Jag ser det knappt som mitt jobb när jag sitter och jobbar eftersom min stora hobby är att skapa på webben.

Man kan alltså säga att jag sitter och håller på med min hobby på arbetstid. 🙂

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 10:54

Riktigt intressanta tankar Johan. Skulle vara intressant om du ville dela med dig av hur du arbetar för att bygga upp din förmögenhet eller inkomstkällor. Är det aktier, företagande osv?

Svara

Fredrik Johansson januari 13, 2012 kl. 11:21

Jag kommer fortsätta utveckla saker och investera pengar i det jag tycker är roligt. Vill resa runt i världen mer än vad jag redan gör och se platser som jag har på min “att göra lista”. Njuta, leva för stunden och utnyttja den tid man har.

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 11:23

Riktigt bra tankar där Fredrik. Skulle också vilja poängtera att njuta för stunden är otroligt viktigt och något som jag strävar efter att leva efter. Jobbar du mycket med webbprojekt eller har du projekt “offline” också?

Svara

Fredrik Johansson januari 13, 2012 kl. 12:05

Jobbar enbart med internet både som seo konsult hos företag och med två egna företag sidan om, projekten offline är endast sambon och njuta av livet :-).

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 01:47

Hehe låter bra det. Du verkar helt klart ha många järn i elden. Riktigt spännande.

Svara

Olin januari 13, 2012 kl. 02:41

Hej,

Mycket intressant diskussion, jag tänker nog på detta ur ett annat perspektiv. Jag har räknat på vad jag och min familj behöver för att leva på ett slags minimum där det ingår boende, trasport, mat och kläder. För 4 personer i hushållet är detta 20 000 kr per månad netto. Alltså tänker jag mig att jag behöver generera 20 000 kr i månaden av passiv inkomst (utdelning, ränta, intäktshyra etc) för att vara ekonomiskt oberoende. Sen har jag större förväntningar av livet med resor och lite annat skoj men det blir i så fall en mindre sidoinkomst tex som konsult, föreläsare, skribent eller varför inte vikarie som lärare eller liknande ett par timmar då och då?

Min plan är att vara ekonomiskt oberoende enligt definition ovan om 10 år lagom till 45 års dagen.

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 03:34

Riktigt intressant defintion där Oscar. Tycker också att det verkar vara en rimlig siffra du anger där och att man sedan kan arbeta lite vid sidan för de där extra sakerna. Hur många olika inkomstkällor har du idag?

Svara

Olin januari 13, 2012 kl. 10:11

Idag har jag bara inkomstränta och utdelning, vi har spenderat ca 5 år med att betala av huslån och är mycket snart (ca 9 månader) helt skuldfria på boende. Sedan kommer vi lägga alla pengar på investeringar inledningsvis ränteplaceringar och aktier och över tid ser jag framför mig fastigheter. 2012 blir det första året som de passiva inkomsterna är betydligt högre än räntan på bo och studielånen…Men det är otroligt vad mycket man kan göra på kort tid för 4 år sedan hade vi 5 ggr så höga utgiftsräntor som passiva inkomster, nu är det något mer inkomster än utgifter 2012 och nästa år kommer det vara en klar övervikt för inkomster mot utgifter. Den här resan är verkligen kraftfull..konstigt bara att det inte är fler som inser..

Tack för en bra blogg!

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 10:15

Oj riktigt imponerande må jag säga! Måste ju vara en otroligt härlig känsla att arbeta ner skulderna så och sen att inkomsterna från utdelningar täcker räntekostnader. Om fler tänkte som er skulle det vara betydligt mer stabilt på alla marknader.

Kul att du också verkar intresserad av fastigheter. Jag kommer helt klart skriva mer om det framöver så var gärna med och kommentera och bidra med dina tankar och idéer.

Svara

Rasmus januari 13, 2012 kl. 07:32

Otroligt intressanta åsikter alla har delat med sig av. Kul läsning 🙂

Enligt mig så handlar ekonomiskt oberoende om att kunna vakna när man vill på morgonen, inte följa något schema och göra precis vad som faller en in. Kvittar om det kostar pengar eller är gratis.

Man har med andra ord total kontroll över sin tid. Detta är iallafall vad jag strävar efter.

När jag blir ekonomiskt oberoende så tänker jag njuta fullt ut av livet. Jag njuter nu också och jag älskar att jobba med mina olika webbprojekt. Jag har en enorm drivkraft. Men efter att inkomsterna ökar tänker jag successivt dra ner på jobbandet och istället fokusera på saker som ligger mig varmt och hjärtat.

Jag delar intresset med Stefan Nilsson kring fotboll och den största drömmen hade varit att bosätta mig i London och se Premier League fotboll (främst Chelseas matcher) när jag ville.

Jag brukar alltid tänka på allt jag vill göra i framtiden när det känns tungt. Alla har säkert dagar då allt känns trist och tråkigt och då gäller det att plocka fram motivationen.

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 08:20

Kul att du också delar med dig av dina tankar Rasmus! Är ju också inne på ditt spår att man vill ha kontroll över tiden som faktiskt är den dyrbaraste tillgången vi har.

Tycker det är kul att du nämner just det här med att trappa ner när mer och mer pengar börjar trilla i. Ett problem som Tim Ferris skriver om i sin bok “4-hour work week” är att många som blir ekonomiskt oberoende snabbt blir rastlösa när de slutar arbeta eller går ner i tid. Just det menar han beror på att man inte har någon plan för vad man vill göra med all ledig tid.

Dock verkar ju du ha klart för dig vad du vill i livet och det där med premier league låter ju inte helt fel 🙂
Men tror att det är viktigt precis som Ferris skriver att man har en plan för vad man vill göra med all tid sen.

Svara

Stefan Nilsson januari 13, 2012 kl. 10:24

Intressant tanke det här med fritid. Utöver att umgås med vänner så lägger jag all min fritid på fotboll, träning, mina projekt och i viss mån TV-serier. På senare tid har jag dessutom börjat kombinera mitt intresse för träning med mina projekt. På så vis har jag inte den känslan av att “nå målet” och lägga arbetet åt sidan för att kunna satsa på annat. Arbetet är min fritid och utan det skulle jag inte ha något alls att göra om dagarna. Tror absolut som du skriver Fredrik att vi måste ha något att sysselsätta oss med.

Svara

Fredrik januari 13, 2012 kl. 10:37

När man kan kombinera som i ditt fall träning med arbete så har man i min mening kommit riktigt långt på biten att ha saker att göra.

Ett bra sätt att gå ner i tid eller trappa ner på sitt arbete tror jag är genom att ersätta det med hobbys eller saker man tycker är roligt. På så sätt kan man vänja sig vid den livsstilen man strävar efter istället för att ta sig an allt på en gång.

Svara

Rasmus januari 14, 2012 kl. 10:25

Det lustiga i det hela är att man först börjar med något man tycker är intressant och roligt i syfte att tjäna pengar. Lyckas man sedan tjäna så mycket pengar så man kan kalla sig ekonomiskt oberoende så ska man avsluta det man tyckte var roligt från början för att göra andra roliga saker…

När man tänker så blir det hyfsat dumt.

Jag menar, alla som lyckas med sin internetbusiness älskar det dom gör. Iallafall de flesta. Då blir det svårt att bara lämna allt för att börja leva på sina inkomster fullt ut.

Det ligger väldigt mycket i vad du säger. Många saknar nog en straightforward plan när dom kommer dit. Rika människor behöver också sysselsätta sig med något annars blir vardagen rätt långtråkig.

Men för mig är det ingen brådska att skriva ner en plan. Kan nog vänta några dagar, veckor, månader, år ? 😉

Svara

Fredrik januari 14, 2012 kl. 11:04

Hehe visst är det så Rasmus. Jag älskar också det jag gör i min verksamhet. Men däremot så älskar jag inte alla moment som ingår i verksamheten. Exempelvis så skulle jag gärna outsourcea länkbygge, kanske viss artikelskrivning osv. Men att starta upp nya projekt och ta dessa framåt är verkligen hur kul som helst och inget jag tror man slutar med bara för att man kan rent ekonomiskt. Precis som du är inne på 🙂

Svara

Sexnollor augusti 23, 2012 kl. 03:39

Efter en schysst lägenhet (4-6RoK) i stockholm city och en Jaguar XF-R är jag belåten vad det gäller materiella ting.

Att kunna vakna upp en morgon, äta frukost i lugn och ro, och sen göra vad man tycker om (vare sig det är jobb eller inte) utan stress är idealet, och anledningen till att jag vill bli ekonomiskt oberoende.

Ganska så specifikt, men jag har alltid använt ideal-bilden som motivation för att orka “kriga” på varje dag.

Svara

Fredrik augusti 25, 2012 kl. 07:39

Låter riktigt grymt! Fortsätt kriga på! 🙂

Svara

Jan november 6, 2012 kl. 04:49

För mig är ekonomiskt oberoende att slippa att släpa mig upp och skrapa rutorna på bilen innan solen ens gått upp! Som Göran Persson skulle ha sagt: “Den som är satt i rutskrapning är inte fri”.
Blev helt egen, sa upp mig som lärare och lever numera enbart på intäkt från hemsidor förra sommaren.
Det är förstås underbart (om än ensamt), men hade inte riktigt räknat med hur sjukt osäkert det känns. Att leva med Internet som affärsidé är lite som att balansera på en lina i mörkret (them Penguins in the dark sure got sharp teeth).
Aja…om vi bortser från min löjliga ångest så är det värsta som kan hända att det går åt helvete. Och då är det väl bara att börja ta konsultuppdrag, eller kanske rentav en anställning.
Jag kommer hur som helst aldrig skrapa en bilruta, en kall och mörk morgon igen! 😉

Svara

Fredrik november 6, 2012 kl. 05:16

Förstår nog hur det känns det här med att bara egen och inte ha några kollegor. Givetvis en tråkig aspekt av det hela. Och visst är internet osäkert, gäller att ha flera inkomstkällor och inte bara förlita sig på något som farliga djur (pingviner etc) kan riva omkull med ett kast. 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: