Vem betalar Du först?

betala dig själv förstJag har läst en hel del böcker inom ekonomi, investerande, aktier, bli rik och så vidare. Många böcker tar upp lite liknande saker.

För att ta så kallade bli rik böcker som exempel så är det vanlig att man pratar om att investera långsiktigt, inte lägga alla ägg i samma korg och att göra en grundläggande analys av bolagen innan man köper.

Ett annat begrepp som ofta dyker upp är att man ska betala sig själv först. Vid en första anblick så känns det här säkert ganska trivialt. Att man ska ge pengarna till sig själv innan alla andra börjar nalla av dem.

Men jag tror att det finns mer än så i det här begreppet och jag tror att det är här många som har svårt att spara undan pengar gör den stora missen. Därför tänkte jag resonera lite kring hur jag tolkar detta begrepp och hur du sedan kan använda det för att spara mer pengar varje månad.

Först tänker jag gå igenom hur de flesta gör med sina pengar där man helt enkelt betalar sig själv sist. Sen ger jag ett alternativt sätt där du betalar dig själv först, vilket förhoppningsvis gör att du kan spara mer pengar varje månad!

Att betala sig själv Sist

Först kan det vara intressant att se hur pengarna flödar för en person som betalar sig själv sist.  Pengarna kommer för de flesta in runt den 25e varje månad. Det som sedan sker för väldigt många är att man börjar betala av alla räkningar. Detta är ju ett måste, för betalar du inte hyran så får du ju inte bo kvar.

Så ganska på en gång så försvinner en stor del av mångas löner direkt efter att den kommit in på kontot. De pengar som blir kvar efter att räkningarna är betalda får nu ligga kvar på kontot då det är dessa pengar man ska ”leva på”. Sen, när ännu en månad gått så kanske man tittar efter vad som finns kvar på kontot och skickar eventuellt över dessa till sparkontot. Pengarna flödar alltså enligt

Lön –> Räkningar –> Mat, bensin mm –> Dig själv

Man betalar alltså sig själv allra sist. Så här ser det ut för väldigt många och det är svårt att bli rik om man fortsätter att hela tiden betala sig själv sist. För många kanske det inte ens finns pengar kvar till sig själv där i slutet. Nu följer ett exempel där du betalar dig själv först istället.

Att betala sig själv Först

En person som vill bli ekonomiskt oberoende och kunna spara undan mer pengar varje månad bör definitivt se till att betala sig själv först. För att enklare förstå hur det fungerar bör man titta på hur pengarna flödar för en sådan person.

Precis som för alla andra så kommer pengar in runt den 25e varje månad. Direkt sätter dessa personer in en viss summa av lönen i önskad sparandeform. Detta kan vara ett sparkonto, fonder eller kanske en aktiedepå. Beroende på hur ens levnadsstandard ser ut så kan detta vara allt ifrån 10-50% av lönen. Ibland mer ibland mindre. Detta är givetvis väldigt individuellt.

Man har alltså här betalat sig själv först. Det som sedan blir kvar är pengar som andra kan få ”ta av”. Med andra ord kommer dessa pengar att gå till mat, bensin och så vidare. I slutet av månaden så betalar man sedan räkningar för de pengar som är kvar. Det är alltså här den andra stora skillnaden är. När pengarna kommer in den 25e så betalar du räkningarna med det som blev kvar från förra månaden. Du betalar alltså andra sist!

Pengarna flödar alltså enligt

Lön –> Dig själv! –> Mat, bensin mm –> Räkningar

Genom att låta pengarna flöda på detta sätt så ser du till att du sparar undan pengar varje månad istället för att spara om det blir något kvar. Det är en stor skillnad på dessa två sätt.

Något som hjälpt mig mycket när det gäller att betala sig själv först och inte riskera att “nalla” av sparpengarna,  är att ha ett separat sparkonto på en annan bank dit jag flyttar pengarna. Själv använder jag Avanza där man kan öppna ett gratis konto, men Nordnet går säkerligen minst lika bra.

Då minskar risken att du för över pengar från Dina pengar till att betala andra med!

Vill du spara mer pengar? Betala dig själv först!

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 3 comments… read them below or add one }

Albin Stööp september 26, 2012 kl. 06:54

Väldigt bra och enkelt tips 🙂

Jag ser att du länkar intensivt till SmartBudget, vilket är ett verktyg jag också använder för att få bra överblick och känsla för när större utgifter eller insättningar till investerande kan ske.

Svara

Fredrik september 26, 2012 kl. 08:16

Kul att du gillar tipset! Jag Älskar Smartbudget! Det har hjälpt mig så jäkla mycket. Samt att gratistjänsten ger så jäkla mycket.

Vet inte hur många gånger jag försökt hålla koll på ekonomin med excel men aldrig hållit i längden. Nu är det både enkelt och snyggt :).

Det är bra att se trender bland sina utgifter, exempelvis om man äter onödigt mycket mat ute osv. 🙂

Svara

Erik september 27, 2012 kl. 09:15

Matnyttig läsning för de allra flesta skulle jag tro. Jag tror dock det passar Svensson bättre att betala sig själv först, sen ta räkningarna och efter det så får man leva för resten. Det är nog lätt hänt att det slarvas och inte finns tillräckligt kvar i slutet på månaden annars. Det i sin tur leder till extra kostnader i form av påminnelseavgifter och skit…

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: