Viktigaste Pusselbiten – Nätverka!

Ni har säkert hört om någon som kände en som i sin tur kände någon som hade en hög placering på något jobb och därmed kunna fixa jobb till den första personen? Tror att det är regel snarare än undantag att personer som är bekanta med ledande personer har lättare att få jobb om man är kvalificerad. Självklart finns det undantag men dem struntar vi i nu.

Som ni kanske har läst så läser jag mitt fjärde år på civilingenjörsutbildningen med inriktning teknisk fysik. Under det sista halvåret så ska alla göra ett avslutande projekt ute på ett företag – ett såkallat examensjobb. Detta är ofta första kontakten man har med ett företag och ett ej misslyckat sådant leder oftast till det första jobbet. Även detta är regel snarare än undantag.

Hur fixar man ett bra exjobb? Eller hur fixar man ett bra jobb överhuvudtaget?

Det finns egentligen bara ett sätt – nätverka, träffa rätt folk. När man läser till ingenjör så spelar betygen egentligen ingen roll, inte som på gymnasiet där de är klart avgörande för ens vidare karriär. Jag skulle kunna skriva 5a i varenda ämne och jag är helt säker på att det inte skulle hjälpa mig ett dugg när jag ska söka jobb eller skaffa exjobb. Det skulle vara om någon riktigt bra lärare snappar upp att man är flitig och hjälper en vilket jag sällan tror är fallet.

Jag har haft en otrolig tur och fått chansen att träffa en person som är VD för ett enormt företag som är världsledande på det dem sysslar med. Det kvittar hur vi träffades men han sa att han utan problem kunde fixa exjobb åt mig – till och med i Kina om jag var intresserad! Nu ska jag verkligen inte ta ut någon seger i förskott, det är ett år kvar innan jag ska börja mitt exjobb. Men jag tror ändå att jag har väldigt stor chans att få göra mitt exjobb på detta företag, och det är en superintressant företag i mina ögon som passar min utbildning perfekt!

Är lite uppe i varv nu för det här var verkligen en motivationshöjjare för min del. Som sagt – ingen seger i förskott, men vafan man måste ju få känna sig lite nöjd ibland och bara känna att man är på rätt väg, så känner jag nu.

Så vart vill jag komma. Skaffa kontakter – skaffa rätt kontakter. Gå på event och träffa folk med liknande intressen och jag lovar att du kommer ha nytta av det någon gång. Det finns alltid folk som känner folk som kanske har något att erbjuda just dig och där man minst anar det kanske man hittar sitt nästa jobb. Nätverka mina vänner – nätverka!

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 2 comments… read them below or add one }

Jonas december 30, 2010 kl. 11:23

Kunde inte sagt det bättre själv! Så gott som samtliga av mina uppdrag jag får kommer från nätverkande, och framförallt nätverkande på nätet!

Jättekul att läsa om att du verkar ha en kanonplats på g för exjobbet, såna växer ju sällan på träd =)

Svara

Fredrik december 30, 2010 kl. 12:55

Ja det känns sjukt jäkla bra faktiskt 🙂
Ibland har man bara det där flytet och lyckas träffa rätt personer. Får jag exjobbet i Kina så kan det vara en grym start på min ingenjörskarriär 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: