Vilka typer av kreditupplysningar används i Sverige?

Det finns ingen lag i Sverige som reglerar exakt vilka uppgifter som ett kreditbolag måste kontrollera när de genomför en kreditprövning. Däremot finns kravet att kreditprövning måste genomföras. Vilken information som efterfrågas beror främst på lånets storlek. Vill en person teckna ett lån på 1500kr ser knappast kreditbolaget lika mycket på inkomst och anställningsform som när en bank ska bevilja ett bolån på flera miljoner.

En kreditprövning består av att kreditbolaget tar in information från låntagaren och från en extern part, kreditupplysningsföretag. Det är informationen från denna externa part som kallas för kreditupplysning. I förfrågan kan de ange vilken information de vill ha kring långivaren varpå upplysningsföretaget sammanställer detta i en kreditupplysning.

Kreditupplysning via UC…

Sveriges största kreditinformationsföretag är UC (Upplysningscentralen). När en person vill köpa något på avbetalning, teckna ett lån eller beställa ett kreditkort tas ofta kreditupplysningen via UC. Detta inte minst när det gäller större summor.

Har kreditupplysning skett hos UC registreras detta och om en annan kreditgivare genomför en kreditupplysning kan de se att personen har krediter och lån.

…eller via annat företag

Utöver UC finns en handfull andra företag som erbjuder kreditinformation om privatpersoner och företag. Något informationsutbyte finns inte mellan dessa. De som har skulder, eller av annan anledning inte vill visa upp sina upplysningar hos UC, väljer därför kreditbolag som tar uppgifter från någon av dessa andra informationsföretag.

Kreditupplysning på olika nivåer

De olika kreditinformationsföretagen har oftast färdiga ”informationspaket” som företag kan beställa. Man kan även specialanpassa informationen mot en högre avgift. Exempel på nivåer av kreditupplysningar är:

  • Personupplysning som enbart visar antalet betalningsanmärkningar
  • Personupplysning som visar betalningsanmärkningar samt ev. skuldsaldo hos Kronofogden
  • Personupplysning med Kreditvärdighet, Scoring, Inkomst, Folkbokföringsadress, Civilstånd, Ev. anmärkningar, skuldsaldo och skatteskulder.

Vid kredit- och lånesituationer är det främst den högsta nivån som används av företagen. Detta för att de ska kunna göra en helhetsbedömning av personen som vill teckna lånet gällande om det kommer att kunna betalas tillbaka enligt avtalet.

Kreditupplysning med fakta – eller med råd

En kreditupplysning kan i vissa fall enbart bestå av fakta. Det kan exempelvis vara deklarerad inkomst föregående år och om personen har betalningsanmärkning eller inte. I detta fall ger kreditinformationsföretaget relevant information till kreditbolaget som sedan drar slutsatser och avgör om krediten ska beviljas.

Men det finns även kreditupplysningar som innehåller omdömen och råd. Bland annat är Kreditbetyg ett omdöme som dessa företag sätter ihop vilket visar hur stor risk det är att personen inte kommer att klara av att återbetala lånet.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: