Vill Du se rik ut eller faktiskt Vara det?

se rik utHar du tänkt på en sak. Det är väldigt ofta som man inte ser på rika personer att de faktiskt är rika. De åker inte runt i en bil av senaste årsmodellen, de klär sig kanske bra men har inte nödvändigtvis de dyraste märkeskläderna.

På samma sätt har du säkert sett personer med dyra märkeskläder, stora hus, och dyra bilar som i själva verket inte är rika, utan endast har en bra kontakt med banken och därmed kan låna en massa pengar.

Man kan alltså säga att det finns personer som gör allt för att se rika ut, genom att många gånger låna pengar för att kunna finansiera sin dyra levnadsstandard, vilket ofta leder till att de kommer längre och längre bort från att faktiskt bli ekonomiskt oberoende eller rika om man så vill.

Hur viktigt är det för Dig att se rik ut?

Låt oss säga att du nu vill bli ekonomiskt oberoende. Du vill slippa känna pressen att du måste jobba för att ha råd att leva. Du vill kunna ta ledigt även om du inte har några semesterdagar kvar, utan att riskera att pengar till hyran inte kommer in.

Då bör du samtidigt fråga dig själv hur viktigt det är för dig att se rik ut. För det är många som har en dyr livsstil utan att det kanske har täckning för det. Och att betala mycket pengar för att se rik ut samtidigt som du vill ta dig ur ekorrhjulet går inte riktigt hand i hand.

Så hur viktigt är det för dig att se rik ut? Är du villig att offra lite av det ytliga för att i framtiden kanske faktiskt kunna bli oberoende av pengar, eller att själv kunna försörja din dyra levnadsstandard utan att du måste låna pengar till det.

Viktigt att prioritera

Jag säger inte att du ska köpa kläder på loppmarknader om du nu inte vill det. Men du måste däremot prioritera vad som är viktigast för dig, att se rik ut eller att faktiskt bli det i framtiden. Du kanske inte måste köpa en sprillans ny bil av senaste årsmodell. Istället kan du lägga dessa extra pengar på att investera i tillgångar, så att du i framtiden kan få utdelning från exempelvis aktier som gör att du kan ta en extra veckas ledigt varje år.

Väldigt många verkar ha svårt att se hur deras strävan att se rika ut, faktiskt hindrar dem från att i själva verket bli det.

Är det viktigt för dig att se rik ut?

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 7 comments… read them below or add one }

stabilekonomi.se oktober 6, 2012 kl. 09:58

Bra artikel ! Just det här ämnet är intressant och jag skriver själv mycket om det
här med att ha en fasad som är så långt borta från verkligheten som möjligt. Det skapar väldiga ekonomiska problem för många, kanske kommer beteendet av dåligt självförtroende ?

Svara

Fredrik oktober 6, 2012 kl. 03:32

Ja det är säkerligen ett problem för många. Och visst många vill se bra ut, det vill jag också. Men att se bra ut behöver inte betyda att man måste betalar tusenlappar mer för ett visst märke.

Svara

Conny oktober 6, 2012 kl. 10:32

Det handlar väl snarare om att se respektabel ut än att faktiskt se rik ut. Titta på zuckenberg, han hade inte haft chansen att få ett jobb om han hade gått klätt som på bilden vid sina intervjuer. Har du ingen “million dollar idea” så får du kämpa själv och att klä sig respektabelt ökar dina chanser avsevärt. Som min favorit Warren Buffett ska ha sagt;

“I buy expensive suits. They just look cheap on me.”

Detta är viktigt att tänka på.

Svara

Fredrik oktober 6, 2012 kl. 03:33

Håller med dig Conny, men det är skillnad att se bra ut och att betalar dyra pengar för speciella märken på sina kläder. Enligt mig så kan man se respektabel ut med kläder från HM utan att det behöver kosta skjortan (hehe). Men det jag syftar på här är när man betalar dyra pengar för vissa märken som ska vara på kläderna.

Svara

Tobias Sjösten oktober 7, 2012 kl. 04:25

Jag gillar hur du sätter ord på den här tanken!

Smått relaterat är också andra, vardagliga livsstilsval. Som t.ex. att ta taxi hem istället för att vänta på bussen, eller gå och köpa indiskt istället för att laga något själv.

Det är något jag själv aktivt försöker vänjer mig av med, när jag nu gått från konsultlivet med sixsiffriga, månatliga fakturor till att inte tjäna en enda krona medans jag bygger upp mina entreprenöriella produkter och tjänster. Då gäller det att påminna sig själv om det långsiktiga perspektivet och vad som faktiskt är värt något.

Antingen köper jag den senaste Nexus-luren eller så lägger jag de pengarna på en extra månads uppstartssträcka med hyra och nudlar. Inte så glamoröst men ändå ett självklart val för mig.

Svara

Fredrik oktober 7, 2012 kl. 07:50

Tack för din kommentar Tobbe! 🙂

Håller med dig, man måste många gånger offra “lyx” idag för att kunna bygga upp ett ekonomiskt oberoende. Det är verkligen inget lätt område.

Svara

olin oktober 8, 2012 kl. 07:49

Som sagt det handlar om att se respektabel ut. Jag behöver gå i kostym på mitt jobb men genom en smart budget och genom att planera väl inköpen lägger jag ca 6000 om året på kläder och jag vet flera som lägger ner mellan 4 och 10 gånger det beloppet och i mitt tycke inte är någe bättre klädda. Sa jag att jag tänker gå i pension vid 42 om 5 år:-)

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: