WordPress – Ta bort blogglooken

WordPress är enligt mig en av de bästa plattformarna för att göra enkla, snygga hemsidor. Det är otroligt smidigt om man vill använda det till sin blogg men funkar även bra till informationssidor, vilket jag jobbar mycket med. Är man ute efter att göra just informationssidor så kan det krävas lite mer programmeringskunskaper om man vill få bort själva “blogglooken” från sidan och skapa en mer statisk design. Därför tänkte jag här ge några tips på hur du kan få din sida att mer likna en vanlig hemsida och inte se ut som en blogg, vilket du inte vill med dina informationssidor.

OBS! Kom ihåg att först alltid spara en kopia av de wordpressfiler du ändrar i. Antingen genom att du sparar ner filerna på datorn eller att du kopierar koderna och sparar de i ett textdokument.

Ta bort kommentarer

Det första och kanske enklaste steget är i min mening att ta bort kommentarer. Detta är inte alltid sant dock. Har du en hemsida som publicerar artiklar så vill du kanske ge läsarna möjlighet att kommentera och ge synpunkter på det du skriver. Har du däremot en statisk informationssida så vill du kanske få bort artikelkänslan och helt enkelt ha en sida som kort och gott publicerar informationen.
Detta gör du helt enkelt genom att markera ur kommentarer och trackbacks när du skriver ett nytt inlägg.

Ta bort länkarna längst ner i inläggen

Det här är en fortsättning från att ta bort kommentarer och trackbacks från inlägg. När du väljer att man inte ska kunna kommentera ett inlägg så dyker oftast texten “Comments closed” upp längst ner på sidan. Detta står vanligtvis tillsammans med artikelns författare och datum. I mina ögon så säger det här direkt blogg och inget jag vill ha på mina informationssidor. Lösningen kräver att du redigerar lite i koden.

Om du i wordpressmenyn går in till sidan där du kan redigera i dina filer enligt

Utseende -> Redigerare -> Temats filer


Ifall du har flera teman installerade är det viktigt att du i rullmenyn väljer rätt tema att ändra i, alltså det temat du använder för tillfället. Nu kommer du i mittenfönstret se koden för den fil som är markerad och i höga menyn “Mallar” se alla de filer som temat innehåller. Dessa har ofta en standardutformning men kan varierar lite beroende på vilket tema du använder. De två viktigaste mallarna i det här fallet kallas single.php och page.php. I dessa filer ligger koden som gäller när ett enskilt inlägg respektive enskild sida visas. Dessa påminner mycket om varandra.

I mitt exempel så har jag valt temat constructor som är ett av de  mest populära och något som jag använder till många av mina sidor. Det här temat skiljer sig lite från andra med att man här måste ändra i en fil som heter default.php både när det gäller sidor och inlägg. Dock ser koden likadan ut i default som i single och page.

När man markerat filen kommer koden upp i mittenrutan. Kom ihåg att spara en variant av ursprungsfilen innan du ändrar! Nu ska vi gå till följande avsnitt och kommentera bort en del med hjälp av taggarna <!–     –>

Som ni kan se i bilden så hittar du början på taggen efter link och slutet på taggen innan slutet på div taggen. Om du sparar filen och uppdaterar så ser du att dessa element nu är borta på dina inläggssidor. Ett problem kvarstår dock och det är att det fortfarande kan finnas kvar en text med “Comments are closed” där kommentarerna skulle ha legat. Nu får vi gå in i filen comments.php och kommentera bort följande del:

Sådär, nu slipper du comments closed, datum och annat som kan dyka upp längst ner bland dina inlägg.

Egen headerbild

Många wordpressteman har en standardbild i headern. Vill du ge ett unikt intryck och framförallt få bort “ännu en blogg” känslan så bör du byta ut headerbilden, helst mot en egen som du gjort själv. Idag har många teman gjort det lätt att byta bild genom att man infogar bilden via temats meny. Använder man exempelvis constructor temat så går man in i menyn -> images -> header och infogar den bild man vill ha.

Börja skapa Passiva Inkomster gratis hos Avanza!

Genom att skaffa ett gratis aktiekonto hos Avanza kan du redan idag börja bygga en portfölj som ger passiva inkomster.

Skapa Passiva Inkomster!

{ 7 comments… read them below or add one }

Nabil december 20, 2010 kl. 01:06

Vill bara upplysa dig om att bilderna i ditt inlägg inte fungerar som de ska.

Svara

Fredrik december 20, 2010 kl. 08:40

Hmm ok, ska kolla upp det.

Svara

Fredrik december 20, 2010 kl. 10:22

Nu har jag kollat med två olika datorer och iPhonen och det verkar funka för mig. Vad kör du för webbläsare nabil?

Svara

LIna januari 17, 2011 kl. 09:52

Hej,
bilderna fungerar inte för mej heller, ser bara grå streck och en tom ruta. Använder firefox 3.6 på mac.
Annars jättebra inlägg!
Tack,
Lina

Svara

Fredrik januari 17, 2011 kl. 10:54

Hej!
Har glömt att uppdatera bilderna på detta inlägg! Ska fixa det snart så kommer man kunna se bilderna. Är fel filformat på de som finns i inlägget nu.

Svara

Yasa augusti 17, 2011 kl. 04:53

Schysst inlägg, igen, Fredrik.

Dock fungerar inte bilderna, sitter på Chroome 😉

Svara

Anna oktober 4, 2012 kl. 08:13

Samma för mig, på Opera.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: